De juiste verlichting kiezen
Goed licht is belangrijk in huis. Om te kunnen lezen, werken, koken, maar ook om lekker te relaxen op de bank.
Soorten verlichting
Er zijn verschillende soorten verlichting:
- Direct licht
Lampen met een duidelijke lichtstraal, bijvoorbeeld een hanglamp of bureaulamp.
- Diffuus licht
Lampen met een afgeschermde lichtstraal, bijvoorbeeld met een kap.
- Indirect licht
Lampen welke ‘de andere kant’ op schijnen waarvan het licht weerkaats de ruimte in, bijvoorbeeld een wandlamp welke de muur belicht.
Wat is een lichtplan?
Voor een goede lichtverdeling in huis is het handig om een lichtplan te maken. Dat is een plan waar je verlichting ophangt en neerzet. Zo heb je een duidelijk overzicht waar alles komt te staan en zie je snel waar nog verlichtingspunten missen. Zo’n lichtplan is erg handig bij een nieuwbouwwoning, waar je deze moet aanleveren aan de aannemer, of als je bezig bent met een grote verbouwing waar ook de elektra punten verlegd worden.
Hoeveel lampen in een ruimte?
Hoeveel lampen heb je nodig in een kamer? 1 hanglamp en een bureaulamp of sfeerlamp, ben je er dan? Nou, nee, lang niet. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van de indeling, functie en afmetingen van de ruimte, maar je kan zo grofweg uitgaan dat je minimaal 3 lichtpunten nodig hebt in een slaapkamer. In een grote leefruimte zoals de keuken of woonkamer kun je uitgaan van zeker 7 verlichtingspunten. Je hoeft niet al deze lampen altijd aan het hebben staan. Je kunt afwisselen met je stemming en gebruik van de ruimte.
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de verlichting is het fijn om met dimmers te werken. Heb je geen dimmers in huis? Je kunt investeren in smart-verlichting waarin je in een app de lichtsterkte kan aanpassen en ook een timer kan instellen, ideaal!
Hoe hoog hang je een lamp?
Hoogte en grootte, dat zijn dingen waar je je snel op verkijkt. Een kleine hanglamp boven een grote eettafel is geen gezicht, de lamp valt dan compleet in het niets.
Een hanglamp boven een tafel kies je door goed naar het formaat van de tafel te kijken, de lamp mag maximaal 1,5 tot 2x in de breedte passen.
Heb je een lange tafel? Dan kunnen meerdere lampen op een rij een uitvinding zijn, deze accentueren dan de lengte van de tafel waardoor het ruimtelijker oogt. Hang je 2 lampen op een rij? Plaats deze dan exact in een lijn boven de tafel. Kies je voor een selectie van meerdere lampen? Dan kun je er ook voor kiezen om deze wat losser in groepjes op te hangen op verschillende hoogtes. Voor een speelse touch kun je ook nog spelen met de snoeren, hang bijvoorbeeld 1 lamp net wat verder weg waarbij je het snoer een slinger geeft aan een haakje.
Voor de hoogte van een hanglamp is het belangrijk dat je niet je hoofd stoot, maar hang ‘m ook niet te hoog want dan raak je de verbinding met de tafel kwijt. Gemiddeld hangt een lamp op 70-80cm hoogte vanaf de tafel. Handig is als je iemand de lamp op hoogte laat houden en dat je dan zelf even aan de tafel gaat zitten. Zo kun je ervaren of de lamp goed hangt.
Wandlampen hang je gemiddeld op zo’n 1.70m hoogte op de wand. Zo loop je er niet snel tegen aan maar hangen ze ook niet boven ooghoogte. Bij hoge plafonds kun je hier mee spelen door ze iets omhoog te verplaatsen. Wil je hoge plafonds extra accenturen? Kies dan voor wandlampen welke omhoog en omlaag schijnen. Deze geven een chique touch aan (bijvoorbeeld) de hal en laten de ruimte optisch nog hoger lijken.
Verlichting in de woonkamer
Neem nou de woonkamer, wat voor verlichting heb je daar allemaal nodig?
- Ten eerste, een functionele lamp aan het plafond welke de hele ruimte kan verlichten. Persoonlijk staat deze bij mij altijd uit, deze wordt enkel gebruikt wanneer dat écht nodig is, maar zeker niet als dagelijkste lamp. Ik heb daarom dan ook voor een onopvallende plafonniere gekozen welke wegvalt in de rozet aan het plafond. Je kan ook kiezen voor dimbare spots als basis verlichting.
- Functie verlichting / direct licht, dat is fijn als leeslamp bij een fauteuil of op een tafeltje naast de bank. Zo zie je wat je doet.
- Sfeerverlichting / diffuus licht en indirect licht, voeg extra licht toe met een mooie wandlamp en maak het gezellig met leuke lampen met zacht, warm licht. Een klein lampje in een kast, tafellamp op het dressoir en kaarsen op de salontafel.
Je kunt verschillende functies ook combineren, kies bijvoorbeeld een wandlamp met twee armen waarvan je één naar het plafond of op een wand richt, en eentje op een tafeltje en fauteuil richt waar je lekker een boek kan lezen.
Verlichting in de eetkamer
De eetkamer is een meer functionele ruimte dan de woonkamer. De woonkamer draait om ontspanning waar zacht, gedimd licht de hoofdrol speelt. De eetkamer vraagt om wat energiekere verlichting, het licht mag wat feller en koeler zijn.
In de eetkamer kunnen spots als basisverlichting doorlopen. Als de eetkamer niet al te groot is kan een grote hanglamp ook al voldoende zijn.
- Functie verlichting / direct licht, kies één of meerdere mooie hanglampen voor boven de tafel. Wil je een andere look, of kan een hanglamp om wat voor reden ook niet? Kies dan een wandlamp met lange arm welke je over de eettafel kan uitstrekken.
- Sfeerverlichting / diffuus licht en indirect licht, vergeet ook hier de sfeerverlichting niet. Een leuke sta lamp in de hoek, of een tafellampje op een bijzettafel. En wat dacht je van een verzameling kaarsen op tafel?
Blog tot stand gekomen in samenwerking met robuustetafels.nl
[…] Lees verder […]