Posted on

Verduurzaam je huis met tijdloze verf

Verduurzaam je huis met tijdloze verf | Eetkamer bij Lodder met verf van Pure & Original

Verduurzaam je huis met tijdloze verf

Langzaamaan beginnen al onze huizen te verduurzamen. Met goede isolatie, van het gas af, ledverlichting en duurzame materialen en stoffen in het interieur.

Maar niet alleen het materiaal en product zelf bepaalt de duurzaamheid van het item. De uitstraling, finish en kleur is medebepalend hoe lang je een item in huis wilt houden.

Trend of tijdloos

Veel meubels zijn trendgevoelig, een roze fluwelen bank, posters aan de wand van verre oorden, een tropisch behang en natuurlijk alle accessoires welke we om ons heen verzamelen. Vele van ons zijn gevoelig voor trends en de bijbehorende items, we neigen ernaar om steeds meer en meer kussens op de bank te gooien en kaarsen op tafel te zetten.

Maar om nou ieder jaar het huis te schilderen, dat is vaak niet onze hobby. Het fijne van een interieur is juist om je er thuis te voelen, een reflectie van haar bewoners. Geen showroom van de hedendaagse trends. Maar hoe creëer je nou een tijdloos interieur?

Hoe creëer je een tijdloos interieur?

Als eerste, ga goed door alles heen wat je hebt. Ruim alle kasten uit en bekijk eens wat je hebt staan, misschien kan een hand vol wel gewoon weg. Naar een kennis, buurvrouw of de kringloop.

Kijk vervolgens naar de basis van het interieur, passen de kleuren en materialen nog bij je? Nee? Oriënteer je op een fijne basis welke écht bij je past. Vind je dit lastig? Vraag dan een professional om hulp. Vraag hier gratis online interieur advies aan bij de Pure & Original specialisten.

Een tijdloos interieur betekend niet dat het saai en statisch moet zijn. Een tijdloos interieur past bij haar bewoners en bij de architectuur van de woning, alles klopt en het voelt rustig aan.

Voordelen van een tijdloos interieur

Er zijn vele voordelen van een tijdloos interieur.

  • Je hebt bijvoorbeeld minder verander-drang. Soms kan je wel blijven veranderen. Maar als het goed is, dan is het goed.
  • Je kunt altijd op z’n tijd wat schuiven met dingen, weghalen en toevoegen. Speel bijvoorbeeld met de seizoenen.
  • Een tijdloos interieur brengt rust in huis en ook in je hoofd.
  • Gaat jaren mee en bespaard daarmee een hoop geld en is beter voor het milieu.

Kleuren voor een tijdloos interieur

Welke kleuren kies je voor in een tijdloos interieur? Meestal ga je uit van een rustige basis. Dit kan een wit, beige, zand of grijstoon zijn. Maar wees vooral niet bang om te kiezen voor kleur! Je kunt ook goed een basis vormen met gedurfde kleuren. De basis bestaat vaak uit één kleurgroep of 2 naastgelegen kleurgroepen welke je in verschillende tonen met elkaar kan combineren voor wat meer leven. Bijvoorbeeld zand, licht geel en okergeel. Of wit, beige en zachtroze.

Je kiest hiervoor vaak een matte muurverf zoals Classico krijtverf of Fresco kalkverf. Vind je kalkverf erg aanwezig? Je kan hier ook prachtige accent wanden mee maken! Voor subtiele nuances kies je een licht kleur kalkverf uit, dit is zacht en brengt snel leven in de ruimte. Moet het interieur praktisch zijn? Kies dan Licetto hyper afwasbare muurverf, ideaal voor in de hal, keuken en badkamer.

Zodra de basis bepaald is kun je gaan spelen met accent kleuren. Een tint donkerder in Marrakech Walls Tadelakt- of betonlook, een opvallende kleur in Fresco kalkverf, of een samenspel van kleuren in een andere verfsoort. Maak het je eigen!

Vergeet ook niet na te denken over het plafond, de deuren, kozijnen, stopcontacten, radiatoren en plinten. Het plafond kan wit blijven, maar misschien past een afgezwakte toon wel veel beter in het geheel. Voor een sobere slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plafond in een diepe tint.

Deuren en plinten kun je eruit laten springen door deze in een accent kleur te schilderen, bijvoorbeeld fris wit of antracietgrijs, of ga voor fullcolour en schilder de deur pastelgroen of roze.

House owner: Sarajane Corani

Heb je bepaalde items liever niet in het oog? Zoals stopcontacten, lichtschakelaars en radiatoren? Schilder deze dan mee met dezelfde kleur als de wand. Voor een krasbestendig resultaat kies je hiervoor Traditional Paint lakverf.

Tip om te onthouden: Wijkt het item af van het grote vlak? Bijvoorbeeld een lichtschakelaar op een wand. Afwijken is opvallen. Hoe hoger het contrast en kleurverschil, hoe meer het item eruit springt. Door hier mee te spelen kun je dingen accentueren en camoufleren.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met Pure & Original