Verfbegrippen uitgelegd
Muurverf, krijtverf, sausen, latex, kalkverf, tadelakt, betonverf, betonlook verf, een handjevol begrippen welke je misschien weleens voorbij hebt horen komen. Maar wanneer kies je welke, en wat is het verschil?
Kies je muurverf, plafondverf of latex?
Instinker, muurverf en latex zijn hetzelfde! Latex is een oude benaming voor muurverf op waterbasis. Deze benaming gaf aan dat het om een goedkopere en milieubewust(ere) verf ging. Tegenwoordig zijn muurverf en latexverf gelijk van kwaliteit en worden de termen veel door elkaar gebruikt, maar ze betekenen dus hetzelfde.
Muurverf is simpelweg verf wat geschikt is om wanden mee te schilderen. Maar denk niet dat je voor plafonds speciale plafondverf nodig hebt, want dat kan prima met ‘gewone’ muurverf. Het enige verschil kan zijn dat sommige plafondverven langzamer drogen dan muurverven, dankzij de snelle droging op de wand kun je namelijk snel een tweede laag aanbrengen.
Wat is het verschil tussen sausen en verfspuiten?
Sausen is een ander wordt voor schilderen. Het is een arbeidsintensief werk doordat het veelal met de hand, met een roller en kwast gebeurd. Een stuk minder intensief is het spuiten van verf. Hiervoor wordt een airless drukspuit gebruikt waarmee de verf onder lagedruk gespoten kan worden op wanden of plafonds. Dit wordt regelmatig gebruikt in nieuwbouwwoningen en woningen met zeer arbeidsintensieve ondergronden zoals een gewelven plafond. Airless is ook erg handig als er zeer grote oppervlakten voorzien moeten worden van een nieuwe laag verf, het gaat simpelweg een heel stuk sneller!
Welke verf is geschikt voor roller, kwast of airless?
Alle verf van Pure & Original kan worden aangebracht met een kwast. Voor Fresco kalkverf en Kalei gevelverf zijn speciale blokkwasten in het assortiment welke specifiek geschikt zijn voor deze verfsoorten.
Alle egale verven en lakken, zoals Classico krijtverf, Licetto, Traditional Paint en Carazzo zijn aan te brengen met zowel een kwast als een roller, maar ook airless.
Voor Marrakech Walls is een speciale Marrakech Walls spatel beschikbaar. Zonder deze spatel kan niet het specifieke Marrakech Walls effect behaald worden. De spatel heeft een speciale afwerking wat deze geschikt maakt voor het verwerken van de Marrakech Walls verf.
Wat is het verschil tussen kalkverf, krijtverf en kalkmatte verf?
Kalkverf is een verf op basis van kalk. Deze verfsoort bevat kleurnuances wat een levendig effect geeft aan het geschilderde oppervlak. Kalkverf wordt veel gebruikt in de landelijke woonstijl om de authentieke geleefde look te creëren. Tegenwoordig is kalkverf door zijn volle uitstraling en nuances ook steeds meer in trek in de moderne en designwoonstijlen. Pure & Original kalkverf is een 100% minerale kalkverf op waterbasis en bevat geen VOS. De natuurlijke pigmenten zorgen ervoor dat de nuances vol en diep van kleur zijn.
Krijtverf is een verf op basis van krijt. Het heeft een zachtere uitstraling dan kalkverf en is effen in zijn afwerking. Je kunt het vergelijken met kristalsuiker en poedersuiker; kalkverf is grof, als kristalsuiker; krijtverf is zachter, als poedersuiker.
Pure & Original krijtverf is een 97% minerale krijtverf op waterbasis en is hiermee dus zeer milieuvriendelijk.
De term ‘kalkmat’ wordt gebruikt voor verven met een zeer matte afwerking. Dit staat los van het hebben van wel of geen nuances, en of de verf wel of geen kalk of krijt bevat. Het zegt enkel iets over de matheid. Laat je dus niet misleiden dat dit kalkverf zou zijn!
Betonverf, betonlook verf of tadelakt?
Een belangrijk verschil: wil je beton als ondergrond schilderen, of wil je een andere ondergrond schilderen dat het lijkt alsof het beton is? De afgelopen jaren is de look van beton meer en meer populair geworden in zowel de industriële- als moderne woonstijl. Een wand met betonlook geeft body aan een ruimte zonder dat het te overheersend is, of direct een (te) stoere loft-stijl introduceert. Betonlook verf is verkrijgbaar in tientallen tinten en kan net worden aangebracht hoe je het zelf wenst: stoer, subtiel of met een moderne hoogglans. Zo past een groene betonlook prachtig in een botanisch interieur, en een zacht zanderige betonlook in een meer basic interieur. Ga je voor de traditionele betonlook? Dan is er een ruime keuze in grijstinten.
En wat is dan betonverf? Betonverf is verf om beton mee te schilderen. Denk dan bijvoorbeeld aan de kelder vloer, of vloer in de garage. Maar ook in moderne woningen is het een geschikt product om de beton- of gietvloer van een passende kleur te voorzien. Een betonnen vloer kan dan nét dat beetje extra lef laten zien, door te kiezen voor een subtiele kleur haal je er dan wel net dat rouwe randje vanaf en ziet het er wat verzorgder en meer afgewerkt uit.
Tadelakt is een zeer exclusieve wandafwerking welke je misschien wel kent uit de landen rond de Middellandse Zee of het noorden van Afrika. Het is een zeer intensieve klus om Tadelakt te verwerken, het is daarom ook vrij duur per m2. Het voordeel van tadelakt is wel dat het ook gebruikt kan worden op vloeren en in natte ruimtes, zoals in de douche. Tadelakt valt niet direct in de categorie van verfsoorten, maar heeft hier wel raakvlakken mee.
Als je graag de uitstraling van een tadelakt wand wilt bereiken, maar liever zelf aan de slag gaat, of simpelweg wat voordeliger uit wilt zijn, dan kun je eens kijken naar Pure & Original Marrakech Walls. Dit is een muurverf met de uitstraling van tadelakt. Deze verf is ook afwasbaar te maken door gebruik te maken van een sealer. Echter is dit wel echt een wandverf en is deze dus niet toepasbaar op vloeren en de douche. Achter de wastafel of in de keuken kan wel als je de sealer toepast.
Blog tot stand gekomen in samenwerking met Pure & Original