Posted on Leave a comment

Feiten en fabels over kalkverf

Feiten en fabels over kalkverf - Alles wat je wilt weten over kalkverf

Alles wat je wilt weten over kalkverf

Er gaan een boel verhalen de ronde over kalkverf, wat moet je geloven, en wat niet? Lees hier alle feiten en fabels.

Is kalkverf overschilderbaar?

Ja, Fresco is overschilderbaar met een andere kleur Fresco. Wil je wat anders, bijvoorbeeld krijtverf of een andere muurverf? Dan moet je kalkverf eerst fixeren met een fixeermiddel. Voor het fixeren van Fresco raad Pure & Original Fresco Special Fix aan, deze fixeer is speciaal ontwikkeld voor het fixeren van Fresco kalkverf.

Kun je kalkverf van de muur afwassen?

Misschien als je heel lang, heel hard staat te boenen. Maar, nee. Fresco kun je niet van de muur afwassen. Wel is kalkverf kwetsbaar voor water, water activeert namelijk de kalk wat een witte waas kan achterlaten. Daarom is het aangeraden om de wand achter een waterbron te beschermen met een sealer. Voor gebruik achter de wasbak raad Pure & Original een verzegeling met Dead Flat Eco Sealer aan.

Is kalkverf een nieuwe verfsoort op de markt?

Kalkverf is de oudste verf die er bestaat. Vroeger werd het veelal gebruikt in de stallen. De kalkverf van tegenwoordig is qua uitstraling vergelijkbaar met de ouderwetse kalkverf, maar is technisch op vele fronten verbeterd.

Geeft kalkverf af?

Vroeger was kalkverf een poederige substantie die kon afgeven aan kleding en als je je hand erover haalde. Bij de hedendaagse kalkverf is dit niet meer het geval. Fresco kalkverf geeft niet af.

Is kalkverf een goedkope variant van muurverf?

Vroeger was kalkverf een van de goedkopere varianten uit de muurverf mogelijkheden. De verfsoorten van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met hoe deze vroeger waren. De kalkverf van tegenwoordig is op vele fronten ontwikkeld en staat voor zijn eigen specifieke eigenschappen zoals de karakteristieke nuances.

Is kalkverf gevoelig voor vuil?

Doordat Fresco een open structuur heeft en de wand niet afsluit is deze lastig schoon te maken. Je zou wel de wand voorzichtig kunnen afstoffen met een schone, niet vette stofdoek. Echter is het aangeraden om de wand met rust te laten tenzij het echt nodig is. Doordat kalkverf gevoelig is voor water is het niet mogelijk om een plekje te reinigen. Als je kalkverf wilt afnemen raad Pure & Original het gebruik van Dead Flat Eco Sealer aan. Is het niet nodig om de wand te beschermen tegen vuil en vocht, en is ‘echte’ reiniging zoals in een keuken niet nodig, maar wil je de wand wel lichte bescherming bieden zoals tegen vingerafdrukken en lichte waterdamp dan is het gebruik van Lime Soap aangeraden. Lime Soap biedt een lichte bescherming tegen vuil en waterdamp. Ook verdiept Lime Soap de kleur en geeft het het oppervlak een warme gloed.

Moet je kalkverf zelf mengen?

Er zijn kalkverven op de markt waarbij je zelf de kleur moet mengen. Als je op zoek bent naar een specifieke kleur dan luistert dit erg nauw. Het is een leuk experiment voor een creatieve zondag, maar niet erg handig als je een hele wand, of meerdere wanden wilt schilderen.

Fresco kalkverf van Pure & Original is een kant en klare kalkverf welke verkrijgbaar is in meer dan 100 kleuren. Je hoeft hier zelf niets meer aan te mengen. Even doorroeren en je kunt aan de slag.

Moet je kalkverf verdunnen?

Het is lastig om antwoord te geven op die vraag. Sommige kalkverven zijn erg dik en dan kan het prettig zijn om de verf iets te verdunnen. Andere kalkverven zijn erg dun en te dunne verf werkt ook weer niet fijn. Pure & Original raad aan om Fresco kalkverf te verdunnen tot de dikte van magere yoghurt. Doordat de ene kleur dikker is dan de andere kleur is er geen specifiek percentage of ml aan te hangen, het is meer een gevoelskwestie wat jij lekker vindt schilderen. Let er wel op dat water de kalk activeert, wat betekend, meer water = heftigere nuances! Daarom is het afgeraden om donkere kleuren te verdunnen, dan kan er namelijk een witwaas ontstaan waardoor de kleur niet mooi tot zijn recht komt. Ga je voor de eerste keer aan de slag met kalkverf? Dan is het slim om eerst een testje op te zetten op op bijv. een houten paneel of een klein wandje. Dan kun je eerst even oefenen.

Hoeveel lagen kalkverf moet je aanbrengen?

Dit hangt af van welk merk je gebruikt en welke uitstraling je zelf mooi vindt. Bij dunne kalkverven is het nodig om voor een goede dekking meerdere lagen op te zetten. Ze raden dan ook vaak het gebruik van een doek aan, omdat de verf te dun is om op te zetten met een kwast. Pure & Original raad aan om Fresco kalkverf in 2 lagen op te zetten. Zo ontstaat een mooi rustig geheel. Wil je het wat stoerder? Dan kun je het ook bij 1 laag houden, de nuances zijn de eerste laag namelijk vaak heftiger.

Hoe ontstaan de nuances in kalkverf?

De nuances in kalkverf ontstaan vanzelf. De nuances worden namelijk gecreëerd door de ingrediënten waar de verf uit ontstaat, waar kalk een belangrijk onderdeel van is. Als je extra nuances wilt, of zelfs wilt spelen met een meer artistieke uitstraling zoals bijvoorbeeld een ombre-effect, dan kun je verschillende kleuren kalkverf over elkaar heen zetten. Maar voor een ‘gewone’ kalkverf muur hoef je niets speciaals te doen.

Kan je kalkverf aanbrengen met een roller?

Je kunt kalkverf aanbrengen met een roller, echter is dat vaak enkel voor professionals welke heel erg veel ervaring hebben met het aanbrengen van kalkverf. Het is namelijk erg lastig om kalkverf mooi aan te brengen met een roller. Zou je simpelweg van boven naar beneden rollen dan ontstaat niet het echte kalkverf effect. Daarom raad Pure & Original aan om Fresco aan te brengen met de speciale Fresco kalkborstel. Dit is een lekkere grote blokkwast welke de verf goed uitspreidt over de muur.

Kun je kalkverf aanbrengen met een doek?

Naast het gebruik van de blokkwast kun je er ook voor kiezen om kalkverf aan te brengen met een schone, vetvrije katoenen doek. Door de doek in losse bewegingen over de muur te halen wrijf je de kalkverf er als het ware op, dit geeft een unieke uitstraling. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Kun je kalkverf airless aanbrengen?

Het is niet mogelijk om kalkverf airless aan te brengen. Je hebt de handmatige beweging nodig om de structuur in de verf aan te brengen en de nuances goed tot zijn recht te laten komen. Als je graag airless wilt schilderen kun je beter kiezen voor een muurverf met egale afwerking, zoals krijtverf.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met Pure & Original

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *