Posted on

Betonvloer schilderen met vloerverf

Betonvloer schilderen met rode vloerverf uit blik met een roller

Garage make-over

Een betonvloer is grijs, maar dat hoeft niet zo te blijven dankzij de uitvinding van betonverf!

Van vervallen garage naar leefruimte

Ons huis heeft 2,5 garage, een behoorlijke smak m2 welke we graag bij ons huis zouden willen trekken. Toen we ons huis eind 2018 kochten was de garage in verschrikkelijke staat, lees: het zag er leuk uit, maar onder het laagje mooimakerij was een verschrikking gaande. De garage was opgedeeld in ½ deel waskamer, ½ deel klushok ½ deel badkamer en 1 deel appartement. Tot diverse lekkages en rottende isolatie aan toe. Er zat dus niets anders op dan alles, maar dan ook echt álles eruit te slopen. De wanden, vloeren, water, elektra, riolering, alles ging eruit. Bleek dat het dak ook nog is niet vast zat aan de wanden én er 3 hele rijen bakstenen misten tussen de balken, rondom de héle garage. Die klus was het begin van onze metsel carrière.

Nieuwe indeling in de garage

We willen er een leefbare ruimte van maken, maar we hebben geen behoefte aan een appartement en badkamer (idee voor B&B op een dag?). Dus sloopten we alles net zo lang totdat er één grote open ruimte overbleef. Vervolgens gingen we aan de slag met de nieuwe indeling: ½ deel kantoor, ½ deel bijkeuken en 1½ deel garage.

Van garage naar bijkeuken

In een eerdere blog nam ik je al mee naar onze nieuw gerealiseerde bijkeuken. Ik blijf het zeggen ‘wat een heerlijke plek is dat geworden!’. Zo rustig, warm en comfortabel. De was doen is op deze manier echt een feestje. Lees hier de blog van de bijkeuken: http://studiokapstok.nl/?p=4760#more-4760

Betonvloer schilderen in de garage

Tijdens het slopen kwamen we erachter dat de zogenaamde geïsoleerde vloer bestond uit 3 lagen tapijt, vinyl, houten platen, laminaat en een laag stoeptegels. Dat was een dik pak zooi. We wilde graag een échte vloer. Dus we besloten om alles eruit te halen, 30cm af te graven en een betonvloer te laten storten. Wat een opluchting toen die erin zat!

Na 4 maanden uitharden besloten we de vloer een kleurtje te geven. Want grijs, dat past niet in ons kleurplan. We kozen de kleur Old Red van Pure & Original in Carazzo vloerverf.

Hoe schilder je een betonvloer met Carazzo vloerverf?

Wil je ook vraag een betonvloer schilderen en ben je benieuwd hoe wij te werk zijn gegaan? Lees dan snel verder, ik neem je mee door het hele stappenplan.

Stap 1. Opstaande randen verwijderen en schuren

Als eerst verwijderen we alle grote oneffenheden zoals opstaande randen met een plamuurmes. Daarna schuren we het beton met een staalborstel. Wij werken blok voor blok in banen zodat we geen stukken overslaan. Let erop dat je handschoenen, een bril en een mondkapje draagt want het beton is scherp en bij het schuren ontstaat er veel stof. Kniebeschermers zijn ook zeker een aanrader want je hebt aan het einde van de dag anders geen knieën meer over.

Waarom schuren? Schuren zorgt uiteraard voor een ultra strak resultaat, maar bevordert ook de hechting van de verf. Het maakt het beton namelijk extra poreus waardoor het beter hecht. Je kunt simpel testen hoe poreus de ondergrond is, je pakt daarvoor een water vernevelaar en nevelt wat water op het oppervlak. Zodra dit er direct intrekt is het oppervlak goed poreus. Als het water op óp blijft liggen dan is het niet poreus genoeg.

Stap 2. Ontstoffen

Bezemen, bezemen, bezemen en bezemen. Daarna nog een paar rondes stofzuigen. Alle hoekjes en gaatjes moeten schoon. Tip: gebruik niet je dure Dyson, deze lading stof en gruis bevordert niet echt de levensduur van de stofzuiger.

Stap 3. Ontvetten

Een sopje hier, een sopje daar. Dweilen met een mengsel van water en Pure & Original Super Cleaner. Beton is ruw, gebruik daarom een dweil doek die je later kan weggooien. Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat dweilen moeizaam gaat, de dweil klapt bij bijna iedere beweging op z’n kop. Toch is deze stap heel belangrijk, want als het oppervlak vet is dan hecht de verf niet goed, en dan zal deze dus sneller beschadigen.

Stap 4. Primer

En dan is het nu tijd om te beginnen met de primer! Wij gebruiken hiervoor CarazzoPrim, dit is een transparante primer welke wordt je standaard gebruikt in combinatie met Carazzo. De randen doen wij met een kwast, het grote oppervlak vullen we in met een roller op stok. (Denk aan je houding!) Werk altijd nat in nat, dat betekend dat je een stuk randje doet, vervolgens het vlak inkleur en daarna doorgaat naar het volgende stuk randje. Zo werk je opnieuw in blokken en banen.

Wij hebben besloten om op de bakstenen geen plinten te plaatsen, daarom hebben wij een rand mee geschilderd op de muur. Zo zijn alle kiertjes toch dicht gestopt en ziet het er netjes en afgewerkt uit.

Stap 5. Schuren

Zodra de CarazzoPrim helemaal droog is hebben we deze lichtjes opgeschuurd. Vanaf dit moment hebben wij geen schoenen meer gedragen op de vloer, enkel sokken. Op deze manier beschadig je de verf niet, het duurt namelijk en tijd voordat lak helemaal uitgehard is.

Stap 6. Ontstoffen

En natuurlijk weer ontstoffen. Deze keer gebruikte hiervoor een schone dweil met gewoon water.

Stap 7. De eerste laklaag

Hiervoor gaan we op dezelfde manier te werk als we hebben gedaan voor de primer: rand, invullen, rand, invullen, en door. Blok voor blok en baan voor baan. Altijd nat in nat zodat er geen overlappen ontstaan. Bij iedere overlap breng je namelijk een extra laag aan, en hoe meer lagen hoe dieper de kleur wordt, zo ontstaan er dus banen en kleurverschil.

Toen de verf droog was schrok ik wel lichtelijk. Het was rood. Heel rood. Met iedere laag verdiept de tint, laat je daarom nooit afschrikken van de 1e laag. Door het aanbrengen kan het vlekkerig en niet dekkend ogen, ook kun je vlak overlappingen en banen zien. Komt goed, promise.

Stap 8. Ontstoffen

Doe nog maar een ronde. Schone dweil en emmer water in de aanslag en gaan.

Stap 9. De tweede laklaag

Nadat de eerste laag droog en ontstoft is, en overgeschilderd kan worden gaan we aan de slag met de tweede laag.

Stap 10. Ontstoffen

Paint, dry, remove dust, repeat.

Stap 11. De derde laklaag

De derde en laatste laag. Carazzo wordt gewoonlijk in 2 lagen opgezet, echter is het voor vloeren en trappen aangeraden om een extra laag te schilderen. Zo is de vloer duurzamer en blijft deze langer mooi.

Twee componenten coating

Optioneel kozen wij ervoor om de vloerverf af te werken met een twee componenten coating. Dit hoeft normaal gesproken niet, maar omdat wij in de garage motoren en een auto hebben staan die met enige regelmaat olie lekken, en we die vlekken niet a la minute kunnen wegvegen, wilde we de vloer extra beschermen. Let op: deze afwerking is afwijkend van het advies van Pure & Original.

Wil jij de Carazzo ook afwerken met een twee componenten coating? Laat je dan goed informeren door een expert, dit is altijd op eigen risico.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met Pure & Original