Posted on

Gordijnen uitzoeken

De perfecte raamdecoratie voor in huis

Vouwgordijnen, ‘gewone’ gordijnen, plisségordijnen, rolgordijnen, op maat gemaakt of kant en klaar.

Soorten raamdecoratie

Er zijn verschillende soorten raamdecoratie verkrijgbaar:

  • ‘Gewone’ gordijnen
  • Rolgordijnen
  • Vouwgordijnen
  • Jaloezieën
  • Plisségordijnen

Traditionele raamdecoratie

‘Gewone’ gordijnen zijn lange stroken stof welke van het plafond tot de grond reiken. Je kunt hiervoor kiezen uit verschillende ophang systemen zoals een rails, ringen of ogen. Je kunt ook nog kiezen hoe je de stof wilt laten vallen, met een enkele plooi, dubbele plooi, driedubbele plooi of als een wave. En dan is er nog de hoogte, om de ruimte hoger te laten lijken is het het mooist om te kiezen voor gordijnen welke helemaal tot de grond komen. Heb je huisdieren of hou je van praktisch, dan is het het handigste om het gordijn nét boven de grond te laten komen zodat deze minder vuil oppakt. Voor een extra rijke uitstraling kun je de gordijnen óp de grond laten staan waardoor ze iets opbollen aan de onderkant.

Rolgordijnen

Rolgordijnen is een hele praktische oplossing, bijvoorbeeld als verduistering achter traditionele gordijnen in de slaapkamer, of voor een schuin zolderraam.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn er ook weer in allerlei soorten en maten met enkele- of dubbele plooien. Baleinen voor, of baleinen achter. Zo kun je er echt je eigen draai aan geven. Over het algemeen zorgen vouwgordijnen voor een landelijke of juist moderne uitstraling.

Jaloezieën

Voor jaloezieën kun je kiezen uit verschillende materialen, plastic, metaal, of het erg populaire hout. De traditionele jaloezieën zijn vaak wat smaller van formaat, waartegen de houten jaloezieën breder zijn en luxer ogen. Dit type raambekleding wordt door zijn praktische functie veel gebruikt in de keuken en badkamer. Je kunt de lamellen eenvoudig een kwartslag draaien waardoor je nog wel zonlicht naar binnen krijgt maar inkijk tegengaat.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn stukken stof welke in een soort wafel patroon naar boven en beneden getrokken kunnen worden. Ze hangen direct voor het raam en worden bediend met touwtjes of door een lip direct aan het gordijn zelf. Een plissé gordijn wordt vaak toegepast in de woonkamer of badkamer om inkijk tegen te gaan.

Top down/buttom up plisségordijnen

Wil je in de woonkamer wel voldoende licht naar binnen maar geen mensen welke gezellig met je mee loeren naar de tv of wanneer je op de bank hangt? Dan is een plisségordijn de oplossing. Geen jaloezieën welke de zichtlijnen blokkeren, of gordijnen welke zelfs al het licht wegnemen, maar enkel een semi transparante blokkade wat mensen verhinderd om naar binnen te gluren.

Enkele of dubbele stof

Voor plisségordijnen kun je kiezen uit verschillende stoffen: transparant, semi-transparant, verduisterend, isolerend of geluiddempend. Een plisségordijn met dubbele stof heeft de meest luxe uitstraling, over het algemeen zijn die ook wat duurder en zijn er meer opties voor beschikbaar zoals meer keuze uit stoffen en kleuren.

Kant en klare raamdecoratie of maatwerk

Veel winkels in de winkelstraat verkopen kant en klare raamdecoratie, denk aan Hema, Kwantum en de bouwmarkt zoals GAMMA of Karwei.

Wil je een gordijn met extra lengte, een andere stof of voor een bijzonder vorm raam, dan kom je uit bij maatwerk raamdecoratie. Vaak is dit ook mogelijk bij bovenstaande winkels, maar wil je écht iets unieks, dan zal je uitkomen bij een echte interieurwinkel. Dat zijn vaak winkels waar je vloeren-, behang en raamdecoratie kunt kopen.

Raamdecoratie is ook te koop op internet, verstandig is dan wel om van tevoren verschillende stof staaltjes op te vragen zodat je de stof in het echt kunt bekijken en voelen. Op een foto kan een kleur erg vertekenen en een materiaal heel anders ogen dan deze in werkelijk is.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met gordijnen.nl