Posted on

Slapen op een kasteel

Even terug mochten wij een weekend genieten op Kasteel de Vanenburg nabij Putten. Even uit de verbouwing thuis, uit de drukte, pure ontspanning. Genieten!

Kasteel de Vanenburg

Bij het aankomen bleef ik heel even stilstaan voor de poort. Wow. Ik had al eerder een foto gezien, maar in het echt is het nog imposanter. Kasteel de Vanenburg is geen kasteel zoals je een kasteel voor je ziet met torens en kastelen, het is een prachtig chique landhuis, zo rijk, vol met details en prachtig onderhouden.

Van over de brug stap je door de poort en je loopt zo een andere wereld in, de tuin deed mij denken aan Frankrijk. Fleurige bloemen in mooi onderhouden perken, en hey, een fazant! En natuurlijk het prachtige Kasteel de Vanenburg in het midden. Ik kon niet wachten om het kasteel van binnen te bekijken en het landgoed te ontdekken!

Het landgoed

Op het landgoed waan je je al snel in een ander land, of zelfs in een andere tijd. Je kan prachtig wandelen over de paden van het 55 hectare grote landgoed, en zo beland je van de ene verbazing in de volgende. Zo liep ik eerst een rondje om het kasteel heen, en vond ik een theehuis, keek ik stiekem al wat naar binnen het kasteel in waar de authentieke details direct opvielen, en nadat ik een brug over liep stond ik ineens in een groenten tuin met een grote kas. Daar moest ik natuurlijk even naar binnen! De tuinman vertelde dat ze zo veel mogelijk eten voor het restaurant uit eigen tuin halen, daar hou ik van!

Meer weten over de geschiedenis van het landgoed? www.vanenburg.nl/persoonlijk/geschiedenis

Slapen op een landgoed

Het kasteel heeft een bruidssuite want ja, hoe mooi is deze trouwlocatie? Wij sliepen daar uiteraard niet, wij hadden een huisje verderop op het landgoed. Het was een soort klein hofje met een rijtje van 4 kamers aan elkaar, elk met een eigen terrasje en ingang. Daarnaast waren nog losse, grotere huisjes waar je ook in kon overnachten.

De kamer was ruim! We kwamen binnen in een woonkamer met bureau, daarachter lag een kleine gang met daaraan grenzend de badkamer en slaapkamer.

Het terras was zeer populair bij ons, heerlijk om met een kopje thee van de zon te genieten én, het nodigt uit om nog even een wandeling buiten te maken. Als ik ergens op 4 hoog op een kamer zit dan doe ik dat toch niet zo snel. Maar als ik met 1 stap buiten sta, waarom niet?! Zo besloot ik om ’s avonds nog even een rondje te doen en mijn camera mee te nemen om het landgoed by night vast te leggen.

Wat te doen in de omgeving

Superleuke locatie gevonden, maar wat ga je dan doen? Eten! Echt waar, ga eten op het kasteel. Het is heerlijk. Wij hadden ontbijt bij de kamer in, maar het diner is ook echt een aanrader. Oh, en een drankje op het terras buiten mag je ook niet missen.

Wij zijn totaal niet bekend in de omgeving, dus tijd om op onderzoek uit te gaan! Op zaterdag zijn wij een dagje naar Amersfoort geweest, een mooie stad met authentieke elementen. Wij hebben een stuk van de toeristische route gedaan en uiteraard ook wat geshopt.

Bezoek aan Radio Kootwijk

Op zondag besloten wij om richting de Veluwe te rijden. We hadden tickets gekocht voor de rondleiding door Radio Kootwijk. En dat was gaaf! Heel onverwacht en echt wow-factor. De rondleiding is onwijs leuk, het duurt 2,5 uur en je weet daarna echt álles. We begonnen de rondleiding op de oprijlaan met een lesje geschiedenis, vervolgens bezochten we de watertoren, waterpompen en daarna kregen we een presentatie en kop koffie, altijd fijn. Vervolgens mochten we dan het gebouw in, wij stonden te trappelen! Mijn vriend is groot fan van Art Deco en ik vind het zelf ook prachtig.

We mochten zelf rondlopen door het pand, zo konden we op eigen tempo alles goed bekijken. Beneden was een tentoonstelling van een fotografie wedstrijd en was er nog een presentatie over de geschiedenis van het pand. Trap voor trap klommen we naar boven totdat we in de enorme ruimte boven waren beland. Dan voel je je echt wel even klein als je daar staat! Vanaf nog een trapje hoger heb je een goed uitzicht over de ruimte, en als je goed kijkt kan je 1 foutje in het vloer patroon ontdekken. Nog een trapje hoger en toen stonden we buiten met een wijds uitzicht over de Veluwe. Hiervoor hoef je niet in de buurt te zijn van Putten, deze rondleiding is het rijden waard, beloofd.