Posted on

Badkamertegels of badkamerverf?

Voor jaren bepaalde tegels het beeld in de badkamer. Maar de standaard van het tegelgebruik staat op rammelen. In de moderne badkamer moeten de tegels steeds vaker plaats maken voor verf.

Badkamertegels vs badkamerverf

De reden om tegels toe te passen in de badkamer heeft altijd een praktisch nut gehad: ze zijn bestand tegen water, gemakkelijk schoon te maken en geven een gevoel van hygiëne. Verf daarentegen had deze eigenschappen niet: verf kon in die tijd niet tegen water en was al helemaal niet schoon te maken. De keuze voor tegels had dus geen discussie nodig.

De moderne badkamerverf

In al die jaren heeft de ontwikkeling van verf niet stilgestaan. Naast zijn decoratieve eigenschappen is verf nu ook praktisch toe te passen, zelfs in de badkamer. Deze verven zijn bestand tegen water, gemakkelijk schoon te maken én hygiënisch. Laten dat nou net de eigenschappen van tegels zijn. Verf is zelfs nog iets méér hygiënisch dan tegels, dit komt doordat er veel vuil in tegelvoegen achterblijft. Na verloop van tijd geeft dit grauwe of gele voegen. Dit ziet er niet alleen vies en gedateerd uit, het is ook nog echt onhygiënisch. Verf heeft geen voegen en voorkomt dus dit probleem. Hierdoor blijft de wand er altijd schoon en fris uitzien, en dat is waar het om draait in een badkamer!  

Verf en tegels combineren

Door de komst van deze innovatieve verven zijn de tegels een beetje uit de mode geraakt. Ze geven vaak een gedateerd gevoel. Ga je een nieuwe badkamer plaatsen, dan denk je vaak wel 3x over de wandafwerking, ga je voor tegels of voor verf?
Helaas evenaart verf de tegels nog niet op alle fronten. Zo kan verf bijvoorbeeld niet in de doucheruimte worden toegepast. Dit komt doordat de wanden van de douche met meer te maken krijgen dan enkel water, denk aan zeep en shampoo. Dit zijn vaak agressieve middelen welke de ondergrond kunnen aantasten. Verf is hiervoor minder geschikt dan tegels. Op andere plekken is verf prima toe te passen, zelfs bij de wastafel.

Tegeltrends in de badkamer

Naast hun praktisch nut kunnen tegels uiteraard ook decoratief worden toegepast! Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van verf en tegels. Decoratief wordt er vaak voor een andere tegel gekozen dan wanneer deze praktisch ingezet wordt. Praktische tegels zijn vaak vierkant of rechthoekig en eenvoudig neergezet in rechte lijnen met licht voegwerk. Ga je decoratief spelen met tegels, denk dan bijvoorbeeld aan een visgraatmotief, zwart voegwerk of handgemaakte tegels. Combineer deze met een schrobvaste verf in bijbehorende tint en de badkamer is helemaal anno 2019.

Supersterke waterbestendige verf

Ook Pure & Original heeft een schrobvaste verf in het assortiment: Licetto. Deze verf wordt veel gebruikt in keukens, hallen, kinderkamers, als projectverf in openbare ruimtes én natuurlijk als badkamerverf. De verf is super mat en blijft ook mat. Zit er een vlek op? Dan poets je deze er gemakkelijk af met een vochtig doekje, de kans op glansplekken is nihil. Wat ook erg fijn is, is dat de verf op waterbasis is. Wees niet bang, het zal niet oplossen met water. Het fijne is dat het niet verkleurd en dat er zo min mogelijk chemische producten in verwerkt zijn. Er zit zelfs 0% VOS in, én de verf wordt gekleurd met natuurlijke pigmenten. Wat wil je nog meer?