Posted on

Slaapkamer inspiratie

Kleurenpsychologie en slaapkamer must haves

Kleurenpsychologie en slaapkamer must haves

Een goede nachtrust is belangrijk, wat heeft er allemaal invloed op je slaap?

Kleuren voor in de slaapkamer

Kleur heeft een enorme invloed op je humeur en hoe je je voelt in een ruimte. Is de ruimte opwekkend en energiek, of juist slow en cooling-down? Ze noemen dit ook wel kleurenpsychologie.

In de slaapkamer willen we tot rust komen. Een fijne cocooning sfeer welke je omarmt en geborgen laat voelen. Waar je hersengolven vertragen en je lichaam relaxt.  
Groen en blauw zijn fijne kleuren voor in de slaapkamer. Deze kleuren linken naar de natuur (lucht en bos) wat je laat ontspannen.

Ook de kleurenintensiteit heeft een werking op ons lichaam en geest, een frisgroene of aqua blauw is veel energieker dan een nacht blauw of diepgroene toon. Voor een rustige, cocooning sfeer kun je het best kiezen voor een diepe tint.

Plafond slaapkamer schilderen

Wil je een nest-gevoel creëren in het interieur? Dat doe je door het plafond (deels) mee te schilderen met de wanden, of kies een afgezwakte kleur welke in toon is met de wanden. Dit creëert een rustig geheel wat zeer aangenaam is in de slaapkamer.  
Vind je het hele plafon te heftig? Je kunt ook kiezen om een nis of een baan te schilderen. Echter is wel waar, hoe groter de vlakken, hoe rustiger het effect is.

Verlichting in de slaapkamer

De slaapkamer is geen actieve ruimte, kies daarom vooral voor indirecte- en sfeerverlichting waar je niet vol in het licht kijkt. Maak gebruik van lampenkapjes, dat kan zowel in de traditionele sfeer met stof, of moderner met bijvoorbeeld een metalen kap.

Verlichting kleurtemperatuur

Een leeslamp geeft ander licht dan die gezellige sfeerverlichting in de woonkamer. Dat merk je zowel aan het hebben van wel of geen lampenkap, maar ook de kleur van verlichting heeft hier invloed op. Als je een boek leest wil je hier goed, koel licht bij hebben zodat het contrast tussen het witte papier en de zwarte letters het grootst is. Indirecte- en sfeerverlichting geeft veel warmer licht. De kleurtempratuur op lampen wordt aangegeven met kelvin (K). Een laag getal (2.000K) is warm, rood/geel licht, een hoog getal (9.000K) is koel/blauw licht. Gemiddeld daglicht zit rond de 5.600K.

Het ideale bed voor goede nachtrust

Geen goede nachtrust zonder goed bed met fijn beddengoed. Mooi beddengoed geeft jouw slaapkamer de ultieme hotel-look. Een chique kleur, subtiele print of een vrolijke mix and match, net wat jij mooi vindt.

Hoe kies je het beste matras?

Een goed matras kiezen kan nog goed lastig zijn. Een matras is enorm persoonlijk en hangt af van verschillende factoren zoals lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding.
Een topdek matras (topper) is hierop de kers op de taart. Een topper maakt het bed net een tikkeltje zachter waardoor je nóg lekkerder slaapt.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met matrasaanhuis.nl