Posted on 1 Comment

Shop my interior – bijkeuken

Benieuwd naar welke producten er zijn gebruikt in de bijkeuken?

Welke verf is gebruikt, waar is de keuken van, en welke lampen geven dit fijne licht? Je leest het hier!

De bijkeuken is niet heel groot en heeft geen direct daglicht. Het enige licht wat binnen komt komt door het raam wat grenst aan het naast gelegen kantoor. Dit noemen ze ook wel een lastige ruime. Maar hoe krijg je sfeer in zo’n ‘lastige’ ruimte?

Een ruimte is zo groot als het is. Natuurlijk kan je optisch spelen met kleur en licht om het anders te doen laten voelen, maar je tovert er geen m2 bij. En, moet je dat eigenlijk wel willen? Waarom de ruimte niet nemen zoals ‘ie is, en het zo optimaal benutten? Daar hou ik van! Slimme oplossingen en goed kleurgebruik wat de ruimte helemaal tot z’n recht laat komen. Ik vertel je graag hoe ik dit gedaan heb.

Een gezellige, cosy sfeer in de bijkeuken

Een gezellige sfeer creëer je niet met wit. Wit is clean en geeft snel een groot contrast met de omliggende kleuren. Vandaar dat ik wit heb geschrapt voor de oppervlakten, en dit enkel toepas als accent kleur voor o.a. de stopcontacten, wasbak en apparatuur.

Maar hoe creëer je dan een warme sfeer? Door het gebruik van kleur en kleur en kleur! Wees niet bang voor kleurrijke tinten en ook niet voor donker. Speel met ton sur ton variaties en laat kleuren elkaar aanvullen. Zo ontstaat er een gezonde spanning en blijft het wel rustig. Want, rood, bruin, roze, oranje, wit, het kan wat overweldigend klinken.

De wanden

3 wanden zijn geschilderd, 1 wand is baksteen gelaten. We vonden het leuk om wat contrast te laten. De bijkeuken is gebouwd in de garage, waar ooit het kolenhok stond. Om deze historie te bewaren wilde we graag wat delen origineel houden en hebben we gebuik gemaakt van oude bouwmaterialen. De stenen zijn ook rood-achtig en passen daarom heel mooi in het kleurenpallet.

De wanden zijn geschilderd met Fresco kalkverf van Pure & Original in de kleur Cardinal Red. De kleur is magisch! Het ene moment is het bruinig, dan weer terracotta en een ander moment ineens paars. Momenteel hebben we (nog) geen kraan bij de spoelbak. Als deze geïnstalleerd wordt ga ik de achterwand beschermen met Dead Flat Eco Sealer. Dat maakt de wand afwasbaar en dan laat het water geen sporen achter op de verf. Kalkverf is namelijk gevoelig voor vocht, vocht activeert de kalk in de verf wat wittige sporen kan achterlaten.

Gewoonlijk breng je kalkverf in 2 lagen aan, dat geeft rustige nuances. Omdat we echt een over de top wow-factor wilde bereiken, juíst omdat de ruimte zo klein is, en we wilde niet dat het een weggestopt rommelhok zou worden, hebben we gekozen om één laag kalkverf aan te brengen. De nuances zijn nu een heel stuk heftiger.

Het plafond

Een wit plafond, dat zou ‘m niet doen. Het wit en rood zou een te groot contrast met elkaar zijn. En ook wilde we graag de originele balken houden, en de kleur moest hier wel mee matchen. Dus koos ik voor roze! Ja, je leest het goed, we hebben een roze plafond. De kleur heet Soft Flamingo en is ook van Pure & Original. Het is de verfsoort Classico krijtverf. Je zou misschien denken dat een roze plafond heel raar en heftig is, maar het is echt heel rustgevend, er hangt een bepaald soort stilte in de ruimte.

Het plafond maakte we van gipsplaten welke we aan de randen afwerkte met latjes welke we kaal hout gehouden hebben. Deze matchen mooi met de balken.

De vloer

We lieten een nieuwe betonvloer storten, en wat doe je er dan mee? Beton grijs komt er bij mij echt niet door. Ik liet mijn vriend kiezen en hij kwam met rood. Nou, oke! Daar heb ik totaal geen probleem mee. Hij koos voor de kleur Old Red, ook van Pure & Original (Carazzo matte vloerverf). Deze kleur sluit heel mooi aan bij Cardinal Red op de wanden. Het is een wat meer krachtige rood wat echt een sterke basis neerzet. Deze vloer loopt ook door in de garage.

De deuren, deur sierlijsten en plinten

We hebben in deze kleine ruimte 4 deuren: naar het kantoor, naar de garage, de inbouwkast en naar het toilet. Om de aandacht op de juiste plek te vestigen hebben we gekozen om de deur naar de garage, alle deur sierlijsten én de plinten in dezelfde kleur te schilderen als de vloer, Carazzo Old Red. Dit brengt de boel wat tot rust.

De deur naar het toilet is een oude deur welke ik heb gered van de sloop welke we in zijn oude staat houden. De deur naar de inbouw kast (waar de koelkast en bezems, wasrek etc. achter staat), is een antieke deur welke we in een oude bouwmaterialen zaak vonden. De deur is loodzwaar, dus we besloten om deze in 2 delen te zagen. Zo, hoppa door de zaagtafel. Het was héél spannend, maar ging goed. Wil jij dit nou ook doen? Let er dan op dat je en massieve deur koopt, anders valt ‘ie zo uit elkaar.

Naar het kantoor hebben we nog geen deur. Er komt daar tzt een deur in met mat glas. Zo halen we wat extra daglicht naar binnen zonder dat ik te veel afgeleid wordt als ik zit te werken.

De inbouwkast

Soms moet je ook dingen kwijt welke je liever niet ziet, zoals een koelkast, droogrek etc. Daarom besloten we om een inbouw kast te maken. Boven de ‘openslaande deuren’ aka deur in 2 delen, maakte we een plafond in de kast, en boven de deuren plaatste we een glas in lood raampje. Zo creëerde we een mooie opslag plaats voor tuin kussens. Het glas in lood raampje vonden we bij een oude bouwmaterialen zaak en gaven we zelf een nieuwe look met een nieuw kozijn in blank hout. Het kozijn lieten we als een deur open scharnieren en zo heb je een mooi luikje voor dit kast zoldertje.

De hele kast, incl plafond, kreeg dezelfde roze kleur als het plafond: Soft Flamingo. Deze keer koos ik voor Fresco kalkverf of nét even wat extra nuance toe te voegen. Wil je een wat meer praktische verf welke wat tegen een stootje kan? Kies van Licetto afwasbare muurverf.

De keuken

Deze is van IKEA, we kozen voor een houten werkblad met rode tint en een oversized spoelbak van keramiek. De kast deurtjes schilderde ik met matte Carazzo lakverf in de kleur Chocolate Dreams, van Pure & Original.

De greepjes kocht ik in China (ja echt, sorry, ik kon in Europa geen mooie vinden en deze waren exact waar ik naar op zoek was). Ze zijn van geborsteld koper en de maat is per-fect. Alweer koos ik voor de XXL variant, de hoge kasten kregen een langer greepje dan de lage kasten, zo is alles mooi in verhouding.

Tegenover de keuken hebben we nog een losse hoge kast staan. Ik heb er voor gekozen om deze op extra hoge (witte) poten te zetten en deze los van de zijkanten te zetten. Zo is het echt een losstaand element geworden. Dit geeft de kast wat extra aandacht wat het een eigen item maakt ipv een aanhangstel van de keuken wat niet meer aan de overkant paste.

Verlichting

In een kleine ruimte is verlichting heel belangrijk. Denk altijd goed na, wat ga je in de ruimte doen? Ik wilde graag 2 mooie hanglampjes bij het raanrecht, maar wel zodat alle deuren en kasten nog open zouden kunnen, en je er niet tegen aan loopt. Dat was even een uitdaging, maar het restulaat is zeer geslaagd. Ik koos voor lampjes van Lumalano in een zacht roze kleur. Deze lampen worden in Nederland met de hand gemaakt van hele fijne wol, en handgekleurd met natuurlijke materialen. Deze prachtige roze kleur is gemaakt met avocado-pitten.

Achter het glas in lood raampje komt nog een lampje welke met een bewegingssensor autmatisch aan gaat als je binnen komt. Zo hoef je nooit in het donker de schakelaar te zoeken én kan je iedere keer weer van het kleurenspel van het raampje genieten.

Het toilet

Hier zijn we nog druk mee aan de slag, maar de kleuren zijn al wel besloten: een mooie terracotta kleur in kalkverf, Dry Terra in Fresco van Pure & Original. Voor alle wanden én het plafond. Deze oranje tint sluit mooi aan op het warme kleurpallet van de bijkeuken, maar is toch nét weer even anders. Door een kleine ruimte in zijn geheel in één kleur te schilderen creëer je een soort van cocoon wat de ruimte prettig aan laat voelen.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met Pure & Original

1 thought on “Shop my interior – bijkeuken

  1. […] In een eerdere blog nam ik je al mee naar onze nieuw gerealiseerde bijkeuken. Ik blijf het zeggen ‘wat een heerlijke plek is dat geworden!’. Zo rustig, warm en comfortabel. De was doen is op deze manier echt een feestje. Lees hier de blog van de bijkeuken: http://studiokapstok.nl/?p=4760#more-4760 […]

Comments are closed.