Posted on

Herinneringen vasthouden met een fotoboek

Een fotoboek maken

Toen ik thuiskwam van deze bijzondere reis wilde ik graag iets doen met de ervaringen welke ik verzameld had, ik maakte een film en liet wat foto’s afdrukken op posterformaat welke een mooi plekje in huis kregen.”

In 2016 studeerde ik af, hét moment om te genieten van een mooie reis. Ik ging vrijwel nooit op stap in mijn eentje, vond ik toch een beetje spannend en onwennig. Maar toen iedereen in mijn omgeving druk was met andere zaken en zijn hoofd niet naar vakantie had staan, besloot ik om het erop te wagen. Een vakantie alleen! Ik wilde graag een mooie rondreis maken, iets bijzonders doen. Zo dwaalde mijn gedachten af naar 3 landen: Nepal, IJsland en Japan. Maar simpelweg mooie dingen zien vond ik niet voldoende, ik wilde ook de verhalen horen en de niet-toeristische plekken bezoeken. Daarom besloot ik om een jongeren groepsreis met gids te boeken, iedereen was alleen en dan ben je toch samen. En de reis ging naar: IJsland!

Rondreis door IJsland, het land van ijs en vuur

In 2 weken reden we half IJsland door, langs de kust naar boven en door het midden weer naar beneden. Wat een avontuur en wat een prachtig land. Eerlijk is eerlijk, deze trip heeft mijn leven veranderd op zo veel manieren. Ik ben veel meer tot mijzelf gekomen, hoe cliché het ook klinkt. De rust, de ruimte, de stilte, het kwam allemaal binnen en ik genoot ervan met volle teugen.

De herinnering blijft

Nog met enige regelmaat denk ik terug aan mijn ervaringen tijdens de reis. Natuurlijk de mooie plekken, uitzichten en natuur, maar vooral de gevoelens zijn mij bijgebleven. Ik mediteerde op een heuvel aan de zee, snoof de frisse lucht op tot aan mijn tenen, en wandelde door de verstilde natuur. En natuurlijk was het gieren, lachen, brullen. Ik was obsessed met Puffins.

Herinneringen bewaren met een fotoboek

Toen ik thuiskwam wilde ik graag iets doen met de ervaringen welke ik verzameld had, ik maakte een film en liet wat foto’s afdrukken op posterformaat welke een mooi plekje in huis kregen. Ik was overtuigd om ook een mooi fotoboek te gaan maken, maar je kent het vast wel, nu jaren later heb ik het nog steeds niet gemaakt. Toen fotofabriek.nl mij vroeg om een review over hun fotoboeken te schrijven kon ik daar natuurlijk geen nee op zeggen, het fotoboek van IJsland moest er nog komen!

Een fotoboek maken bij fotofabriek.nl

Op de website van fotofabriek.nl kun je verschillende producten laten maken met jouw eigen foto erop: wanddecoratie, een foto op canvas, kaarten, kalenders, agenda’s, en natuurlijk fotoboeken. Ik koos voor een hardcover fotoboek in staand A4 formaat.

Je kunt uit 2 opties kiezen voor het maken van je eigen persoonlijke fotoboek: de web editor of een PDF upload waarbij je een PDF upload welke je hebt gemaakt in Photoshop of Indesign. Omdat ik niet al te veel poespas hoefde in het boek, maar het vrij simpel wilde houden koos ik voor de online editor en starte ik met een blanco canvas.

Layout kiezen voor een persoonlijk fotoboek

Dat knopje ‘voeg nieuwe pagina toe’ was wel echt heel aanlokkelijk, want wat is het moeilijk om de foto’s te kiezen! Maar nee, simpel, is dus ook geen 200 pagina’s. In 24 pagina’s wilde ik de sfeer van IJsland over laten komen. De rust, de stilte, het water, de weidsheid, de gekleurde luchten, de hitte, de kou, het ijs, de natuur, de dieren. En dat in een paar pagina’s zonder dat het gepropt wordt. Rust is key en kill your darlings.

Ik heb gekozen voor een combinatie van spreads en enkele foto’s in groot en klein formaat. Voor een mooi geheel is het belangrijk om een verhaal te vertellen, daarom koos ik enkel voor natuur foto’s en liet ik de ‘kijk hoe leuk we het hebben’- foto’s achterwegen. Ook zocht ik foto’s bij elkaar welke aansluiting hadden in thema of kleur. Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn, want ik combineer graag ruimtelijke en close foto’s als ik fotografeer.

Nadat het fotoboek afgerond was ontving ik in mijn email een proefdruk, ik vind het altijd fijn om het ontwerp nog even door te bladeren voordat ik het definitief laat drukken. En ik werd er helemaal blij van!

Het eindresultaat van het persoonlijke fotoboek

Vandaag kwam het boek binnen, wat een feestje! Het boek is een mooi aandenken aan deze bijzondere reis. De kleuren zijn helder op het papier waardoor de foto’s goed tot hun recht komen. Bedankt Fotofabriek!

Blog tot stand gekomen in samenwerking met Fotofabriek