Posted on Leave a comment

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën passen in ieder interieur

Jaloezieën, ze zijn er in alle soorten en maten. Wat zijn jaloezieën eigenlijk? En waarom zijn ze zo fijn voor in het interieur?

Wat zijn jaloezieën?

‘Van die latten voor de ramen’, vaak benoemd als ‘Luxaflex’. Echter heet dit geen Luxaflex, maar heten dit jaloezieën. Luxaflex is een merknaam welke o.a. jaloezieën in het assortiment heeft. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer merken, zoals bijvoorbeeld Topjaloezieën.nl.

Ouderwetse of eigentijdse raambekleding

Jaloezieën hebben een tijd lang een ouderwets en stoffig karakter gehad, maar met de komst van nieuwe kleuren, materialen en een strakkere afwerking zie je ze steeds vaker terugkomen in moderne woningen.

Waar worden jaloezieën van gemaakt?

Ieder materiaal brengt zijn eigen sfeer met zich mee. Het is dus belangrijk dat je de juiste uitvoering jaloezie kiest welke past in jouw interieur.

Je kan kiezen uit o.a. PVC, aluminium, en steeds vaker wordt er ook gekozen voor hout.

Houten jaloezieën

Het materiaal hout heeft een natuurlijk karakter en past hiermee in vrijwel ieder interieur. Door verschillende houtsoorten met elkaar te combineren creëer je een levendige sfeer in huis. Er zijn veel verschillende hout soorten, met heel licht hout creëer je een licht en minimalistisch interieur wat goed past in een basic of Scandinavische woonstijl. Donkerder hout creëert een zwaardere sfeer wat goed aansluit aan een sober of klassiek interieur. Natuurlijk kun je houten jaloezieën schilderen, ze hoeven geen houtkleur te hebben. Je kan ook kiezen voor wit, grijs, zwart of een andere kleur. Vaak is dan de houtnerf nog wel zichtbaar.

Welke houtsoorten zijn er?

Hardhout, wordt gemaakt van loofbomen. Hardhout groeit langzamer dan naaldhout en is daardoor harder en duurzamer.

Eikenhout – Kun je op verschillende manieren bewerken zoals beitsen, lakken, roken of oliën. Eikenhout is verkrijgbaar in veel verschillende kleurschakeringen.

Iepenhout – Is lichter dan eikenhout. Iepenhout is meestal donker- of lichtbruin van kleur en wordt vaak bewerkt met olie waarmee de verschillende kleurnuances omhooggehaald worden.

Essenhout – Een sterke houtsoort met een lichtbruine tot bruine kleur.

Mahoniehout – Een houtsoort met een rood/gouden gloed, vaak zalmroze tot roodbruin van kleur.

Wengé-hout – Een sterke houtsoort met een lichtbruine kleur welke steeds dieper wordt.

Naaldhout, wordt gemaakt van naaldbomen. Deze groeien sneller en zijn daardoor zachter.

Grenenhout – Zachthout met een fijne nerf.

Vurenhout – Deze houtsoort wordt het meest gebruikt. Vurenhout is zowel licht van kleur als van gewicht en is makkelijk te bewerken met een olie, beits of verf.

Waar kun je jaloezieën gebruiken?

Jaloezieën kun je eenvoudig in een hoek zetten wat zorgt voor ultieme privacy zonder het verlies van daglicht. Als je een raam met gordijnen of met een vouwgordijn afsluit ben je ook direct al het licht kwijt. Met jaloezieën heb je dit probleem niet, ze schijnen enkel het licht een andere kant op waardoor je dit ook goed kan sturen.

Dankzij het gemakkelijk verkrijgen van privacy zijn jaloezieën uitermate geschikt voor ruimtes waar je wel licht, maar geen inkijk wilt, zoals de badkamer of keuken, of het toilet. Maar ook een woonkamer met grote ramen grenzend aan de straat kan baat hebben bij mooie (natuurlijke) jaloezieën.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met topjaloezieen.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *