Posted on

Hal make-over

Oke, we zijn een klein beetje overal bezig (geen tip). De woonkamer mist nog steeds plinten, het laatste wandje is afgelopen weekend geschilderd en we willen nog heel graag een nieuwe lamp boven de eettafel. In de garage zijn we ook hard aan het slopen. Dag vloeren, hallo schimmel, misschien ken je het wel. En ja, ik was laatst ook (stiekem) aan de hal begonnen.

Lambrisering van laminaat
Ooit gezien? Voor mij helemaal nieuw. Ik zal zeggen, geen aanrader. Naja, het kán denk ik best tof zijn, als je niet overal kieren over laat en wel recht kan zagen. Het zat heerlijk vast met meerdere bussen kit. Maar gelukkig kwam het er met de koevoet zo af. Waarom het er zo goed af kwam….?

Oud stucwerk verwijderen
Het laminaat kwam er met een zacht tikje al vanaf, lekker makkelijk. De reden is iets minder fijn, het oude stucwerk is namelijk compleet verzand. Er is jaren laag op laag op laag op laag verf, behang en stucwerk aangebracht. De aller onderste laag (al bijna 100 jaar oud) is ondertussen verzand en bied niet meer voldoende hechting om alle lagen te houden. Wat resulteerde in scheuren, lucht bubbels onder het stucwerk en dat alles er in no-time vanaf komt zetten.

Wat te doen? Natuurlijk kun je kijken welk stucwerk nog voldoende vast zit en dat laten zitten. Het nadeel: Je moet verplicht zo dik gaan stuccen en dan is het nog maar de vraag of het ook echt zo goed vast zit na een tijdje. Dus wat gaan wij doen? De hamer erin! Naja, plamuurmes. Alles gaat er af en we beginnen helemaal van voor af aan. Een schone basis.

Er kwam ruim 1cm stucwerk van de muur af zetten. Zo veel lagen op elkaar! De muur was bijna even dik als de deurkozijnen…

Jaren van stucwerk
Stucwerk verwijderen is heerlijk! Net alsof je in een tijdreismachine stapt. Wat ik tegen kwam: groene verf, gele verf, nude verf, geel behang, groen behang, roze verf, blauwe verf, witte spachtelputz en natuurlijk de paarse glitter spachtelputz waar we mee begonnen. Tot ziens geschiedenis. Zo leuk om te zien wat er allemaal gebeurd is met dit huis.

Tapijt verwijderen van de trap
Ook de trap moest eraan geloven. De trap was bedekt met afgesleten, naar natte hond stinkend, mega goor tapijt. Alles beter dan dat. Daar wil je écht niet overheen op je sokken! Het tapijt was een magneet voor vuil en stof en zag er 5 min na het stofzuigen alweer helemaal vies uit. Wij hebben zeker geen traantjes gelaten toen het tree voor tree verwijderd werd.

Hoe je tapijt moet verwijderen:
Stap 1. Snij een stuk tapijt los, wij gingen tree voor tree in twee delen, eerst het stootbord en daarna de staptrede.
Stap 2. Pulk een stukje los en pak het vast met een tang.
Stap 3. TREKKEN!

Groen geschilderde trap
En wat kwam er een toffe trap onder het tapijt vandaan! Groen! Vriendlief heeft besloten om de trap groen te houden, de kleur is zo gaaf! Helaas gaat dat niet lukken want de lijmresten moesten er nog af en daar is veel verf mee verloren gegaan, maar voor nu, prachtig! (Je bent snel tevreden met wat er dan ook onder het tapijt zit, als het tapijt maar weg is.)

Tapijt lijmresten verwijderen
Zo zeg, dat is een goor klusje! Het hele huis ruikt naar chemische troep. Maar het werkt echt fantastisch.

Hoe moet je tapijtlijm verwijderen:
Stap 1. Stofzuig de trap zodat er niet overal stof en rotzooi ligt.
Stap 2. Breng de lijmresten verwijderaar aan in een dikke laag. Ik gebruik hiervoor een oude kwast welke ik hierna gewoon weg kan gooien.
Stap 3. Laat de lijmresten verwijderaar 20 minuten intrekken.
Stap 4. Ga los met een plamuurmes, schraper of ander scherp voorwerp en schraap de troep van de trap af. Tip, zet een raam of deur open want je valt om van de chemische lucht. Na een tijdje droogt de lijmresten verwijderaar redelijk op en kun je weer over de trap lopen. Ik zou wel schoenen aan doen want het blijft nog een beetje plakken.

En nu alweer opbouwen?
Eerst moeten we alle nietjes uit de trap verwijderen, daarna schuren we alle laatste lijmresten en loszittende stukken verf weg.

En het stucwerk? We moeten nog een paar kleine stukjes verwijderen en dan beslissen wat we met de andere wanden gaan doen. Ik denk dat ik wel vast een zak met fixeer ga kopen want op het moment dat je per ongelijk tegen de muur aan stoot, en dat gebeurt vaker dan je denkt!, ben je wit. Dus fixeren is wel even fijn.

Hierna gaan we éérst slopen en dan pas opbouwen, deze keer moeten we ons er echt aan gaan houden! Dus eerst de muur repareren (er mist een hoek), dan stuccen en daaaan pas schilderen. (ongeduldig….)

To be continued!