Posted on Leave a comment

Ledverlichting kleurtemperatuur

STUDIO kapstok woonkamer met wabi sabi muur, mat zwart koperen hanglamp en vazen

Koude of warme verlichting

Warm of koud licht, wat zijn de verschillen en welke moet je hebben?

Kleurtempratuur uitgelegd

Of een ruimte gezellig of juist heel praktisch oogt heeft veel te maken met de toegepaste verlichting en dan met name door de warmte van het licht.
De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Hoe hoger het getal, hoe kouder het licht is; hoe lager het getal, hoe warmer het licht is.

Voorbeelden Kelvin verlichting

10.000K – Blauwe lucht (koud licht)
7.000K – Bewolkte lucht (koud licht)
6.000K – Middagzon (koud licht)
4.000K – Zonsopkomst/ondergang (helder licht)
1.800K – Kaarslicht (warm licht)

Welke lichtkleur past bij mijn situatie?

Welke kleurentempratuur je kiest hangt af van het nut van de lamp of de ruimte. Warm licht geeft veel sfeer, meer maakt het lastiger om contrasten te onderscheiden wat je nodig hebt bij het lezen van een boek. Een leeslamp heeft dus vaak wat koeler licht dan een sfeerlamp op het dressoir.

Gekleurde ledverlichting

Ledverlichting is verkrijgbaar in eindeloos veel lichtsterktes (en dimbaar!) en ook is er een ruime keuze uit kleurentempratuur, van helder wit tot aan koud- en warm licht.

Naast de ‘gewone’ wit tinten en warm wit tinten is ledverlichting ook beschikbaar in RGB kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een warme oranje tint welke ’s avonds het interieur zachtjes verlicht.

Led strips

Traditioneel kennen we een lamp als een peertje, zoals we vroeger het gloeilampje hadden. Het leuke aan led is, is dat je hier het traditionele peertje mee kan namaken, maar je kan ook hele andere vormen maken van lichtbronnen.

De laatste tijd zijn led strips steeds meer in opkomst. Ze geven een chique uitstraling aan een keukeneiland of boekenkast, of extra praktische verlichting in een keukenla of kledingkast. Kies je ervoor om led strips in het zicht toe te passen, door bijvoorbeeld led strips toe te passen achter een open kast? Kies dan voor led strips rgb. Hiermee kun je zelf de kleur van het licht kiezen, en deze zijn vaak ook nog dimbaar. Zo geeft het exact de subtiele finishing touch waar je naar op zoek bent.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met ledwereld.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *