Fresco kalkverf basis workshop voor dealers
Afgelopen week vond onze allereerste Fresco kalkverf workshop plaats, en onze ster-dealers kregen de primeur om zich als eerste aan te melden!
We hebben de eendaagse workshop twee keer georganiseerd, zodat totaal 20 mensen zich konden aanmelden om de basis van kalkverf onder de knie te krijgen. Heel handig om techniek (bij-) te leren zodat je je klanten beter kunt adviseren!
De workshop
Voor de workshop hebben we Dominiek Vanroose, een professionele (decoratie-) kalkverf expert uit België, uitgenodigd om deze workshop te geven. Vol enthousiasme gaf zij tientallen tips en hebben de deelnemers de verschillende technieken zich eigen kunnen maken.
Ik was ook heel erg benieuwd naar dit event, dus besloot om de eerste dag aanwezig te zijn, zodat ik jullie mee kan nemen door deze inspirerende dag.
Tips & Tricks
We begonnen de dag rond een uur of 10 ’s ochtends. Mensen druppelde binnen en de koffiemachine draaide op volle toeren. Hier en daar struinden deelnemers door de winkel van Esatto, de locatie waar de workshop plaats vond. Uiteindelijk nam iedereen plaats aan een lange tafel in het restaurant (top restaurant Aan de Vliet) om kennis te maken en te genieten van (nog) een kopje koffie en een stuk vers gebakken taart. De start van onze workshop stond gepland om 10:30 uur, dus we gingen al snel van start. Dominiek deelde boekjes uit met daarin informatie over de geschiedenis van kalkverf, toepasmogelijkheden, voordelen, nadelen en noem maar op. Hierna gaf ze een duidelijke uitleg van alles dat in het boekje beschreven stond plus nog eens extra tips. Iedereen pende van harte mee.
Bijzondere kalkverf stalen
Na de introductie vertrokken we richting de werkplaats van Esatto, waar we eerst nog wat prachtig stalen konden bewonderen welke Dominiek had gemaakt. Verschillende kleuren kalkverf over elkaar heen opgezet, kalkverf in een kleurverloop, een bijzonder 3D reliëf, je kunt het zo gek niet bedenken. Alle stalen mochten bekeken, gevoeld en ervaren worden. Ondertussen gaf Dominiek uitleg welke bijzondere technieken ze had gebruikt om de kalkverf te bewerken voor deze resultaten. Heel inspirerend om dit werk te zien! Zo anders dan de bekende kalkverf!
Kakverf aanbrengen
Hierna vervolgden wij onze weg naar de 1e verdieping, een werkruimte met lange tafels. Het echte werk kon beginnen! Handen uit de mouwen, jassen aan en aan de slag! Blikken gingen open en grote houten panelen werden rondgedeeld. De stalen waren van tevoren al in de WallPrim gezet, dus daar hoefden de deelnemers niet aan te denken. Het kalkverven kon direct beginnen!
Het opzetten van de kalkverf met streep techniek
Het eerste item was het aanbrengen van een eerste laag in de streep techniek. Met dit effect kun je bijvoorbeeld de hoogte van een ruimte accenturen, of de ruimte optisch hoger laten lijken. Dominiek deed voor hoe je deze techniek goed kunt aanbrengen. Hierna konden de deelnemers aan de slag. Ondertussen liep Dominiek rond en gaf tips. Vooral het uitstrijken is erg belangrijk bij deze techniek. Als je niet goed uitstrijkt kan het zomaar zijn dat er rechte strepen op het oppervlak ontstaan.
Kalkverf in wolken techniek
Toen de strepen klaar waren was de wolken techniek aan de beurt. Opnieuw liet Dominiek zien hoe je deze techniek opzet, en hierna was het de beurt van de deelnemers. Ook hier was het uitsmeren weer erg belangrijk. Maar hier kwam nog een tweede bij, namelijk dat je het niet te netjes moet opzetten! Verstand op nul en gaan. Niet te dik, niet te dun, probeer aan te voelen hoe de verf vloeit.
Twee kleuren kalkverf over elkaar opzetten
Hierna was het tijd om wat bijzonders te proberen. Namelijk een lichte kleur opzetten op een donkere ondergrond. Dit kun je bijvoorbeeld doen om een witte kleur een warme ondergrond te geven. Probeer het eens uit, het zal je verbazen!
Kalkverf met water: Al Fresco
Na de donkere kleuren (Tin Kettle), werd als laatste een lichte staal opgezet (Old Linnen). Om deze lichte kleur meer nuance te geven, werd deze Al Fresco aangebracht. Dit houdt in dat je de punten van de kwast eerst in een dun laagje water doopt, en daarna de kalkverf opzet. Het water activeert de kalk in de verf, wat meer nuances veroorzaakt. Let op: wil je dit thuis ook proberen? Zet dan eerst een test stuk op!
Tijd voor lunch!
Na de eerste laag kalkverf opgezet te hebben moest deze goed drogen. Oftewel, tijd voor lunch! En wat was die goed geregeld! De lange tafel stond vol met schalen broodjes, salade en quiches. Er was zelfs een ware vinoloog die wijn kwam schenken! Heerlijk!
De tweede laag kalkverf
Na de heerlijke lunch was het tijd om door te gaan met het opzetten van de tweede laag kalkverf. Dezelfde technieken werden herhaald als met de eerste laag. Toch brengt de tweede laag altijd anders aan dan de eerste. De kleuren worden voller en het verft ook zwaarder. De eerste laag kalkverf zuigt de verf op, waardoor je meer verf nodig hebt. Langzaamaan begonnen de stalen echt tot leven te komen.
Het eindresultaat
Opnieuw moest de verf drogen, dus het was tijd voor een koffie- en theepauze! Nog iemand taart? Lekker buiten in het zonnetje genieten van de buitenlucht.
En hierna… Het eindresultaat bekijken! Het is duidelijk te zien dat iedereen echt een eigen handschrift heeft met aanbrengen van kalkverf. De een werkt losser, de ander zet de verf heel zacht op, en weer iemand anders gebruikt meer korte halen. Om je eigen handschrift uit te proberen, is het altijd fijn om de verf eerst op een test vlak uit te proberen. Zo kun je zien of je tevreden bent met het resultaat.
Tips van Dominiek
- Zet de eerste laag altijd zo dun mogelijk op.
- De eerste laag is erg belangrijk in het creëren van het dessin van de kalkverf. Korte halen geven een druk effect, lange halen geven een rustiger effect.
- Strijk de verf goed uit, zo kun je harde aan en afzet strepen vermijden.
- Zet nooit deuren en ramen open tijdens het verven. Hou zo veel mogelijk gesloten om de tocht buiten te houden en de tempratuur en vocht balans gelijk te houden.
- Stop nooit halverwege een muur, maak altijd het hele oppervlak af.