Posted on

Duurzame luxe in het Amstelside Hotel, Amsterdam

Duurzame luxe in het Amstelside Hotel, Amsterdam

Een dynamische gevel, regenwater door het toilet, duurzame en gerecyclede materialen, en een kas op het dak waar het eten voor het restaurant gekweekt gaat worden. Dát is het nieuwe Amstelside Hotel in Amsterdam. Compleet duurzaam en verantwoordelijk. En met 198 kamers het grootste, en meest duurzame hotel van Europa. En, er worden een paar duizend m2 geschilderd met Pure & Original Marrakech Walls! Ik was erg benieuwd, dus ging langs op de bouw.

De architectuur van het Amstelside Hotel

Wouw, wat een gebouw. 23 verdiepingen hoog, gebouwd in een afgeronde punt met heel veel glas. Het ziet er hypermodern uit.

Vlak bij het Amstelstation, midden in een gebied wat compleet in de vernieuwing is. Dit terrein aan de Amstel, waar eerst de Oostergasfabriek stond, wordt de komende jaren omgetoverd tot een nieuw woon-werk gebied. Kantoren, huizen en een aantal nieuwe hotels zie je de laatste jaren al langzaamaan uit de grond omhoogrijzen.

De visie van het grootste, meest duurzame hotel van Europa

Duurzaamheid. Het key-woord wat constant terugkomt tijdens mijn gesprek met Peter Tol, eigenaar van BGI, het afwerkingsbedrijf welke de Marrakech Walls aanbrengt bij het Amstelside Hotel. Een hypermodern, duurzaam hotel voor de kosmopolitisch hotelgast. ‘Sander, één van de investeerders van het hotel, is met het hele duurzaamheids-idee gekomen. Het hotel moet opgaan in het straatbeeld en vooral op zo veel mogelijk vlakken duurzaam zijn. Sander is gek op groen. Hij heeft zelfs beneden in de straat houten bakken geplaatst met kruiden. Zo kunnen de buurtbewoners genieten van een duurzame buurt.’ Verder is het heel erg belangrijk dat het hotel connectie heeft met de locatie. Dit gebeurt door onder andere met het ontwerp door het gebruik van veel glas voor een prachtig uitzicht, en ook door het gebruik van lokale materialen en voedselproducten.

Duurzame toepassingen

Het hotel is uitgevoerd met de meest moderne duurzaamheids-snufjes. Zo is de buitengevel dynamisch. De luiken voor de ramen gaan automatisch dicht als de gast de hotelkamer verlaat. Hierdoor blijft de warmte buiten in de zomer, en juist binnen in de winter. Als je als gast de kamer binnen gaat, kun je zelf kiezen of je de luiken open of dicht wilt.

Dat is dan de klimaatregeling van binnen naar buiten, aan de binnenkant hebben ze dat ook heel erg slim bedacht: in het plafond zijn leidingen aangelegd waar warmte of kou doorheen stroomt. Deze leidingen zorgen voor een aangenaam klimaat binnen in het hotel. Hoe de hitte erin komt? Dat gebeurt niet zomaar. Beneden staat een grote biodiesel motor. Vergelijkbaar met de motor uit een vrachtwagen, maar dan bio. Deze motor draait op gerecyclede frituurolie. Deze hitte wordt de buizen in geleid, wat het hotel en het (douche-) water aangenaam verwarmd.

De receptie van het Amstelside Hotel in Amsterdam

Een kas op het dak

Op de bovenste verdieping is een hypermoderne kas geplaatst. Geen kas met glas, aarde en grote planten, maar een soort bio voedsel kwekerij. Doormiddel van de modernste apparatuur wordt hier voedsel gekweekt, wat je één verdieping lager, in het restaurant, kunt proeven. Oh, en een leuk weetje: de CO2 uit het ventilatiesysteem wordt naar de kas getransporteerd om de platen te voeden.

Duurzame hotel inrichting

Zo’n bijzonder hotel kan natuurlijk geen basic inrichting hebben. ‘Het was een zoektocht naar alle juiste materialen, omdat sommige producten niet gebruikt mogen worden omdat ze verkeerde stoffen bevatten.’ Vertelt Peter. Zo zijn ze ook bij de Marrakech Walls van Pure & Original beland. Pure & Orginal is een van de weinige merken die voldoet aan de duurzaamheidsnormen binnen een project als deze. Ze waren op zoek naar een exclusieve, luxe betoonlook. Deze hebben ze gevonden in de Marrakech Walls. Een prachtige, 100% duurzame verf met betonlook.

Om de juiste look and feel te bepalen, werden er acht stijlkamers ingericht, allen met een andere inrichting. Ook werden er zeven kleurstalen Marrakech Walls opgezet. De architect kwam over uit England, en bekeek de kamers en kleurstalen. Uiteindelijk heeft hij een keuze gemaakt en konden ze aan de slag met het afwerken! Ze hebben gekozen voor de kleur Wild Garlic (met Dead Flat Eco Sealer ter bescherming en hygiëne) in combinatie met een chique inrichting van zwart en goud. Als de kamers klaar zijn, wordt er ook nog Marrakech Walls toegepast in de overige ruimtes zoals de lobby, gangen en het restaurant. Wat een compliment, zo veel m2!

Ervaring met de Marrakech Walls

‘Het aanbrengen ging erg goed. Het is wel even wennen met het product omdat het heel anders is dan het standaard schilderwerk met een kwast. Maar het werkt heel erg prettig. Iedereen is enorm tevreden met het resultaat. Iedereen die langs loopt vindt het prachtig!’ Aldus Peter.

We moeten nog wel eventjes geduld hebben tot we heerlijke nachtjes mogen dromen in dit prachtige vijf-sterren hotel. De opening is rond eind 2017.