Posted on

De voordelen van een vloerkleed

Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Een vloerkleed staat mooi in ieder interieur, maar het doet nog zo veel meer! Hoe kies je de juiste?

Wat zijn de voordelen van een vloerkleed?

  • Afbakenen en samenbrengen
    Een vloerkleed bakent de verschillende functies in een ruimte af (zones) en trekt daarbij ook de meubels in de zone bij elkaar. Zo zie je in één oogopslag dat de zithoek bestaat uit een bank, 2 fauteuils en een salontafel. Dankzij het vloerkleed voelt het als één geheel in plaats van een verzameling meubels.
  • Ruimtebeleving
    Door te kiezen voor het juiste formaat en vorm vloerkleed kun je de ruimte groter, kleiner, vierkanter of langwerpiger laten lijken.
  • Demping
    Een vloerkleed dempt het geluid. Zo gaat het onder andere echo’s tegen.
  • Warmte
    Het zorgt voor lekker warme voeten!
  • Comfort
    Een vloerkleed geeft het gevoel van comfort. Daarnaast is het ook heerlijk om op een vloerkleed te liggen, of voor kinderen om er op te spelen.

Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Formaat
Bij het kiezen van het formaat vloerkleed is het belangrijk om te kijken naar de meubels en de afmetingen van de ruimte. Kies een vloerkleed altijd ruim. Met het vloerkleed baken je de zone af, dus hoe kleiner het vloerkleed, hoe kleiner je woonkamer of eetkamer lijkt. Maar trek het ook niet uit verhouding, een te groot vloerkleed lijkt eerder op vloerbedekking en dat is ook niet de bedoeling. Zorg er dus voor dat er nog wel voldoende vloer zichtbaar is.

Het formaat vloerkleed voor in de eetkamer
Zorg ervoor dat het kleed ruim genoeg is zodat je nog steeds gemakkelijk met je stoel heen en weer kan schuiven. Niets is zo vervelend als met de stoelpoot achter het kleed blijven hangen! Maar ga ook niet al te groot, want op een erg groot vloerkleed lijkt je tafel kleiner.

Het formaat vloerkleed voor in de woonkamer
De ‘regel’ is dat een bank 1/3 of 2/3 op het kleed staat qua diepte. De achterpoten staan er dus eigenlijk nooit op. Tenzij je een reusachtige woonkamer hebt en kiest voor een XXL-vloerkleed, dan gaat de bank er juist in zijn geheel op. Zorg dan ook dat het vloerkleed achter de bank ruim voldoende doorloopt, anders valt de bank er een beetje vanaf.

Qua breedte is het vloerkleed altijd breder dan de bank zelf. De verhouding is vaak dat het kleed zo’n 1/3 breder is dan de bank. Ook hier geldt weer, overdrijf niet te veel want hoe groter het kleed, hoe kleiner de meubels erop lijken.

Het kan nog best lastig zijn om een groot vloerkleed te vinden. Dan kan het combineren van verschillende kleden oplossing bieden. Schuif 2 kleden tegen elkaar aan op de manier hoe het patroon zo goed mogelijk doorloopt. Vervolgens aai je de pollen op de naad goed door elkaar heen. Zo lijkt het net één geheel. Dit werkt het beste met hoogpolige vloerkleden.

Vorm
De vorm van het vloerkleed is heel bepalend hoe je de ruimte gaat ervaren. Een rond kleed oogt speels en kan mooi gecombineerd worden met andere ronde vormen, een rechthoekig kleed is wat strakker en moderner en past beter bij andere strakke vormen.

Vloerkleed in de eetkamer
Voor de rust in een interieur wordt er vaak gekozen voor eenzelfde vorm vloerkleed als tafel, dus een rond vloerkleed bij een ronde tafel, en een rechthoekig vloerkleed bij een rechthoekige tafel. Voor een ovale tafel wordt er vaak gekozen voor een rechthoekig vloerkleed, omdat de hoofdlijn van deze tafel dezelfde rechte lijn heeft als een rechthoekige tafel.

Het leuke van organisch gevormde vloerkleden is dat deze bij zowel ronde als rechthoekige, als ovale tafels passen.

Vloerkleed in de woonkamer
In de woonkamer kan je er ook voor kiezen om te spelen met verschillende kleden. Zo kun je bijvoorbeeld een rechthoekig kleed combineren met een ronde en deze gedeeltelijk laten overlappen.

Doordat banken vaak rechthoekig zijn wordt er vaak gekozen voor een rechthoekig vloerkleed in de woonkamer. Maar je kan ook prima spelen met ronde- of organische vormen, zeker als je deze combineert met andere ronde vormen zoals ronde bijzettafels en een afgeronde fauteuil.

Welke soorten vloerkleden zijn er?

De keuze voor een vloerkleed is enorm. Denk aan formaat en vorm, maar ook aan kleur, dessin en type vloerkleed. Er zijn een aantal verschillende soorten vloerkleden, elk met een compleet eigen uitstraling:

Van welke materialen worden vloerkleden gemaakt?

  • Synthetische vloerkleden
    Vaak gemaakt van nylon, acryl, polyester of polypropyleen. Goedkoop in de aanschaf en onderhoudsvriendelijk, met regelmaat zit er een glans overheen wat er goedkoop uitziet.
  • Jute vloerkleden
    Een natuurlijk materiaal wat de laatste jaren enorm gestegen is in populariteit. Het heeft een ruwe, natuurlijke uitstraling.
  • Wollen vloerkleden
    Heerlijk zacht materiaal wat de warmte goed vasthoudt. Een fijn natuurlijk materiaal met een comfortabele uitstraling.
  • Katoenen vloerkleden
    Vloerkleden gemaakt van katoen zijn budget vriendelijk en enorm sterk. Je kan deze prima als loper in de gang leggen, nadeel is wel dat ze door hun lichte gewicht snel kunnen glijden, leg er dus wel een anti-slip mat onder.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met floorpassion.nl