Posted on

Badkamer verven met waterbasis lak

Badkamer verven met waterbasis lak

Verf in de badkamer, iets wat vaak gedacht wordt dat onmogelijk is. Maar dat is het niet! Verf is ideaal in de badkamer, zeker als je kiest voor een verf die waterafstotend is. Dan is vocht, vuil en kalk geen enkel probleem.

Witte badkamer krijgt een kleurvolle make-over

Mijn badkamer heeft een Terrazzo vloer, witte tegels en een wit plafond. Ook een deel van de wanden zijn nog wit geschilderd. Doordat mijn (mini) badkamer geen ramen heeft, begint het wit aardig te verkleuren wat een vieze, groezelig effect heeft. Daarnaast is het ook best wel saai. Al eerder ging ik aan de slag met het verven van de radiator, deze kreeg de kleur Skin Powder. Dit was al een wereld van verschil (de blog lees je hier), maar dit was niet genoeg! Ik besloot dat ik de geverfde wanden en het plafond in een dieprode kleur wilde schilderen. So, let’s do this!

Dieprode wanden en plafond

Eerlijk gezegd vind ik het best spannend. Het is een kleine ruimte, zonder daglicht, en om de bovenste helft van de ruimte dan donker te schilderen, dat is best een uitdaging. Maar hey, als het niet bevalt schilder ik het gewoon weer over, want dat kan zonder problemen.

Wit wordt vaak gezien als een kleur van rust en ruimte. Maar bij wit op wit op wit, mist de spanning en diepte. En dat gaat er nu komen door het aanbrengen van, jawel, kleur.

Stijlvolle blikken van Pure & Original

Wanden verven met lakverf

Ik ga schilderen met de verf Traditional Paint waterbase in de kleur Old Red. Ik heb gekozen om lak te gebruiken omdat dit een verf is die zonder beschermende sealer al super goed tegen vocht en vuil kan. Je kan hem immers ook buiten op bijvoorbeeld kozijnen gebruiken. Daarnaast is de verf erg sterk en slijtvast. Doordat de verf op waterbasis is, komen er ook geen nare luchtjes en stoffen vrij. Dit vind ik erg prettig. Én, in tegenstelling tot de huidige verf die er nu op zit, zal deze verf niet verkleuren! De oude verf is namelijk op oliebasis. En wanneer een oliebasis verf onvoldoende zonlicht krijgt, kan deze vergelen en dat zie je vooral bij lichte kleuren. Een waterbasis lak heeft hier geen last van.

Voorbereiden van het te schilderen oppervlak

Als eerste ga ik de wanden en het plafond voorbereiden. Dit doe ik met één laag Omniprim. Ik gebruik Omniprimomdat deze een goede hechting biedt op diverse ondergronden. Hierdoor wordt dit de binder tussen de oude olieverf en nieuwe waterbasisverf. Ook neem ik de plastic luchtroosters en de plastic bevestigingsdoppen van het douchegordijn mee. Goed ontvetten en verven maar. De Omniprim laat ik goed drogen.

Pure & Original Omniprim

Eerste laag lakverf op de wand

Dan is het tijd voor de eerste laag lakverf. Ik roer de pot goed door en dan kan het feest beginnen! Ik doe niet eerst de randjes, maar werk nat in nat. Hierdoor zal je nooit kleurverschil gaan zien tussen de randen en de rest van de wand. Voor de randjes gebruik ik een klein kwastje en dan vul ik de rest in met een grotere kwast. Het oppervlak bevat kleine spikkeltjes, Spachtelputz heet dat, dat werkt even wat lastiger dan een glad oppervlak maar verder is het geen probleem. Rustig schuif ik op de ladder de badkamer door tot alles bedekt is met de eerste laag verf.

Tip: zet een bril op als je het plafond gaat schilderen, zo krijg je geen verf in je ogen.

Traditional Paint lak op waterbasis Old Red

De kleur verdieping

Nadat de eerste laag goed gedroogd is ga ik beginnen aan de tweede laag. Deze zet ik op dezelfde manier op als ik bij de eerste laag deed: nat in nat. De tweede laag geeft echt een enorm verschil! De kleur wordt zo veel dieper! Wow, echt prachtig! Dit is exact de kleur die ik voor ogen had.

Het eindresultaat

Na de tweede laag is het klaar. Ik had nog nooit eerder een plafond geschilderd, dus het was even wennen maar het resultaat mag er zeker zijn! Het is inderdaad wel wat donkerder dan toen alles wit was (wit reflecteert het licht), maar het toepassen van kleur brengt zo veel sfeer in een ruimte! De badkamer voelt zeker niet klein aan, het voelt zelfs hoger doordat er nu een contrast is ontstaan tussen de witte tegels en de rode wanden. Op de kast voeg ik een extra lampje toe om wat meer licht in de hoek te krijgen, anders vind ik het net wat te donker. De donkere kleur lijkt daar bijna zwart in de schaduw! Op andere plekken lijkt de verf weer veel lichter omdat daar het licht op valt. Licht is dus erg belangrijk bij het kiezen van een kleur. Deze lakverf is effen, dat betekent dat de verf geen kleurnuances heeft. Dankzij de verschillende lichtbronnen ontstaat er dus toch wat nuance op de muur, dat brengt de ruimte tot leven. Op een witte muur zie je zo goed als geen nuance verschillen door een lichtbron.

Kleur combinaties

Ik combineer deze mooie kleur rood met zachtroze, geel accenten en fris wit. En omdat veel plantjes niet van weinig daglicht houden, combineer ik twee kunstplantjes met één echt vetplantje. Zo is er toch nog wat groen!

Ik ben benieuwd wat jullie van het eindresultaat vinden. Zou jij je plafond in een (donkere) kleur durven verven?