Posted on

Tafel schilderen met lakverf

Wij hebben een heel assortiment aan tafels in huis: mijn oude eettafel van ge-whitewashed hout welke momenteel dienstdoet als bureau; de oude eettafel van mijn vriend welke in delen op zolder staat, en de ovale uitschuiftafel welke hij vlak voor onze verhuizing toevallig op de kop tikte bij zijn buren. Dat laatste geval staat in onze eetkamer, de vorm staat vriendelijk in de rechthoekige ruimte en oogt speels met de bonte verzameling stoelen en het bankje. Dus ja, de tafel staat er, maar die KLEUR?!?!

Het kleurrijke leven van een zoveelste hands tafel

Evenals de hoeveelheid eigenaren deze tafel heeft gehad, kan ik ook de verschillende kleuren van het leven van de tafel niet bedenken, in ieder geval begon het met hout. Ooit heeft iemand besloten dat de die kleur niet mooi was en heeft gekozen om deze te ‘moderniseren’ of op te knappen, door de tafel een nieuw kleurtje te geven in, zover ik weet: wit.

Ik ben niet anti-wit, oke een beetje wel, maar ik ben wel anti vergeelt-wit. Want dat was de tafel, groezelig geelwit met hier een daar een buts, een kras en een deuk. Deze kleur was niet de beste combinatie met het warmrood en zand waar de tafel door omgeven wordt. Tijd voor verandering! De tafel is toe aan nóg een extra kleurtje in zijn leven.

Tafel make-over met verf

Nadat ik aan mijn moeder verkondigde dat ik de tafel ging schilderen was haar eerste reactie toen ze op bezoek kwam “oh je bent al begonnen met schuren?”. Mijn antwoord was “nee”. Zo heb je een indruk van de staat van de tafel toen ik dit avontuur begon. Het was trouwens geen lang avontuur, met een middag was het al weer klaar.

Een nieuwe look voor de woonkamer

De eettafel heeft best een behoorlijke invloed op de sfeer van de eetkamer. De vorm en het formaat zijn één ding, maar de kleur is ook enorm van belang.

In eerste instantie had ik bedacht dat ik de tafel donkerbruin wilde schilderen zodat deze matchede met de deur naar de gang. Toen kwam het idee voor poeder roze, beige, en okergeel. Ohja, en dat wit was ook best fris. De kleur moest goed in harmonie zijn met de omgeving, niet te weinig contrast met de muur van zandkleur want dan zouden ze te veel in elkaar overlopen, maar ook niet te zwaar, niet te fel, iets meer ton-sur-ton maar niet té.

Na dagen (zegmaar weken) wikken en wegen besloot ik voor een middenweg te gaan: het moest een mix van beige, neigt naar wittig en een vleugje roze, worden. Al deze tinten vond ik in de kleur Calm van Pure & Original.

Hoe schilder je een tafel

Ik begon met het demonteren van de tafel, dat is het voordeel van een uitschuiftafel, hij is zo uit elkaar. Het blad kwam er in 3 delen af, en dan nog de grote, zware poot. Ik sleepte alles door de schuifpui naar buiten en zette het op kranten neer zodat de tegels geen verfspatten zouden krijgen.

Daarna ontvette ik alle onderdelen met een mix van water en Super Cleaner (Pure & Original). Toen dat droog was schuurde ik alles licht op met schuurpapier. Hierna verwijderde ik het stof met een droge doek en ontvette ik het nogmaals.

Terwijl de tafel droogte van het ontvetten pakte ik alle blikken welke ik nodig had: OmniPrim en Traditional Paint, beide in de kleur Calm. De OmniPrim zorgt voor een goede hechting van de verf aan de ondergrond.

Primer gebruiken

Als eerste schilderde ik alle onderdelen met de primer (OmniPrim). Hiermee kon ik al goed de nieuwe kleur zien! De kleur Calm kan neigen naar wit, maar als je deze letterlijk naast de kleur wit zet is het toch totaal anders! Hoe je hersenen kleur kunnen beïnvloeden…

Schilderen met lakverf

Toen de primer droog en uitgehard was kon ik aan de slag met de Traditional Paint. Dit is trouwens een lakverf op waterbasis met eggshell afwerking.

Ik besloot om de tafel met de kwast te schilderen en hier een extra effect aan toe te voegen: zodra de verf aan het drogen was ging ik er nogmaals licht overheen met de kwast zodat er een motief ontstond van kwast-strepen. Hierdoor ontstaan er nuances in de glansgraad, het ene vlak is eggshell en het andere neigt meer naar mat. Een speels effect wat mooi samengaat met de nuances in de kalkverf en Marrakech Walls op de wanden waar de tafel bij staat.

Toen het eerste laagje droog en uitgehard was deed ik hetzelfde voor de tweede laag.

Hierna liet ik alles goed uitharden en ’s avonds zette ik alles weer voorzichtig in elkaar. 3 dagen lang gebruikte ik de tafel niet zodat deze de gelegenheid had om helemaal goed uit te harden. De dagen daarop gebruikte ik een tafelkleed ter bescherming. De uithardtijd van de verf is 3 tot 12 dagen tot deze volledig droog is, dus ik deed nog eventjes voorzichtig met het gebruik.

Het resultaat van de tafel make-over

Ondertussen zit de verf er al enig tijd op, en ik ben er ongelofelijk blij mee! De kleur matched perfect met de overige kleuren en texturen in de ruimte. En het licht… Haast magisch te noemen: de ene keer is de tafel beige, dan licht roze en dan weer wit.

Traditional Paint is een lakverf welke je zowel binnen als buiten kan gebruiken op kozijnen, deuren ed, dus deze tafel gaat het ook wel overleven verwacht ik. Het leuke is, een tafel leek altijd een ‘solid’ item in de ruimte. Je koopt 1x een tafel en die moet altijd passen in het interieur. Maar iedereen zijn smaak veranderd door de jaren heen, en een tafel is niet goedkoop. Dus hoe leuk is het om de tafel juist als statement neer te zetten? Misschien ben ik over 2 jaar deze kleur wel zat, en ga ik dan wel voor okergeel, of misschien mintgroen. Je ziet hoe simpel het is, en het resultaat is super.

De kleur brengt veel meer rust in de ruimte, het voelt warm en vertrouwd aan. Hoe de tafel eerst afbreuk deed aan het geheel draagt deze er nu juist aan bij, het plaatje klopt.