Posted on

Trendkleur: Terracotta

Terracotta is terug van weg geweest! Steeds vaker zien we de vertrouwde, warme, natuurlijke kleuren in al zijn nuances, richting rood, een twist roze, of de bekende witte waas. Terracotta is overal. In kleur maar ook in materiaal. Waar terracottapotten vroeger suf en saai waren zijn ze nu uber-hip. Het materiaal is natuurlijk, heeft een unieke, verweerde look en je kan er alle kanten mee op, het leeft!

Terracotta is dé trend van dit moment

We kennen allemaal de bekende terracottapotten. Ze zijn praktisch: kunnen altijd buiten blijven en de planten doen het er fantastisch in. Maar terracotta veranderd, anno 2019 is terracotta zo veel meer dan enkel dat praktische potje. We zijn verliefd geworden op de charme, hoe het materiaal verweerd door de jaren, hoe het speelt met de natuur en de unieke eigenschappen als het opnemen en loslaten van vocht. We omarmen het materiaal, maar vooral ook de kleur en alle variaties daarop. 

Rood, oranje en bruin in het interieur

Klinkt misschien niet echt heel zomers, meer alsof je een bos in stapt in november. Maar juist die warme herfsttinten zijn bezig aan een comeback, in een heel ander sfeertje dan hoe we deze vroeg zagen.

De oranje en roze tinten spelen de hoofdrol in dit kleur pallet: als frisse accenten of een kalme basis. Als accent mag het oranje knallen! Als basiskleur gaat deze vaak richting nude of zacht bruin met een gekleurde toon. Hoe je deze kleuren ook toepast, ze voegen altijd warmte toe.

In deze nieuwe trend heeft roze een grote invloed welke je steeds terugziet als onderliggende laag. Een warme, rozige terracotta; of een bruinige oudroze toon. Of ga voor het fellere koraal wat ook een variant is op de mix van oranje en roze. Zo is er eindeloos te combineren binnen dit pallet, of je nu gaat voor zachte kalme kleuren, een knallende basis of aards bruin.

Terracotta combineren met groen

Dit kleurpallet straalt één en al natuur uit. Daarom is deze kleur goed te combineren met andere kleuren uit de natuur als groen. De oranje tinten zorgen voor warmte en verbinding in het interieur waartegen groen een kalme basis kan bieden. Zorg er wel voor dat de tinten qua diepte niet al te veel uit elkaar liggen. Een zachter contrast zorgt voor meer eenheid en rust in huis.

Combineer bijvoorbeeld een oranje bruine of hazelnoot kleur met olijfgroen en voeg daar hier en daar een terracotta accent toe. Om meer lichte tinten toe te voegen kies je warme wit, nude of licht gele tonen. Om meer donker tonen toe te voegen kies je warme bruin tonen met een rode basis. Voor een extra accent kies je limoengroen of krachtige rood/oranje perzik tinten.

Combineer warme bruin, beige en terracotta tinten met groen in de woonkamer

Terracotta combineren met bruin en beige

Een meer aardse basis ga je niet vinden dan met dit pallet. Een basis van warme bruin tinten en beige gecombineerd met een accent van terracotta voelt direct warm aan, alsof het altijd zo geweest is. Breng deze kleuren extra tot leven door kalkverf of Marrakech Walls te gebruiken.

Terracotta kan je toepassen als statement: schilder bijvoorbeeld de keukendeurtjes in deze kleur, of koop een groot meubel in deze tint. Is dat te heftig? Voeg de kleur dan doe in accenten, bijvoorbeeld het servies, bloempotten, kussens en andere accessoires. Ook kan je een klein meubel schilderen in deze kleur.

Trendkleur terracotta combineren met beige, zand, bruin en koraal

Terracotta met lichte pastelkleuren

Ga je liever voor een lichter, meer Scandinavisch interieur? Dan is dit pallet perfect voor jou. Zachte, lichte kleuren gecombineerd met frisse tinten met roze en oranje ondertoon. De kleur voelt als een accent, maar is goed aanwezig waardoor deze niet heftig overkomt maar juist rust geeft. De kleur vormt een sterke basis en is goed in harmonie met wit, pasteltinten en licht hout.

Pas deze kleur niet te weinig toe, maar denk groots! Ga voor één lange muur in de woonkamer, schilder een grote kastenwand of creëer knusheid met een nis waarbij je de wanden, het plafond én de vloer schildert.

Wit en terra-roze vormen de basis in dit pallet, aangevuld met pastels in verschillende tinten: zachtroze, nude, beige, vergrijsd groen, licht blauw, goud, koper, brass…

Terracotta in Scandinavische stijl met pastel kleuren en wit in de eetkamer