Posted on

Op zoek naar een droomhuis

Op zoek naar een droomhuis

Once upon a time.. gingen wij op zoek naar onze eerste koopwoning. Niet dat we niet tevreden waren met waar we woonde, niet dat er enige vorm van nootzaak was, maar we waren toe aan de volgende stap. Geen haast, gewoon rustig oriënteren.

Wonen in Amsterdam

Mijn vriend woonde in een studio in Haarlem en ik had een prachtig appartement in mijn droomstad Amsterdam. Dan zou je denken, Iris wilt Amsterdam niet verlaten, dus we gaan op zoek naar een fijn appartementje in omgeving Amsterdam. Nou, niet echt. Ik hou van Amsterdam, echt met heel mijn hard, maar helaas mijn vriend niet. Al moet ik hem ook meegeven, het zou ook wel echt heerlijk zijn om in de zomer languit in de tuin te kunnen liggen. Dat wordt lastig in Amsterdam. Het is misschien wel tijd om de fijne stad te verlaten.. Auw?! (Ok, ik voel mij echt heel oud nu.)

 

Woning wensen opmaken

Beetje bij beetje begon er een lijst van wensen te ontstaan en werd het plaatje steeds meer geschetst. Minimaal 2 slaapkamers, voldoende bergruimte, een garage, een kantoor los van de woning… het zijn nogal wat wensen!

We willen graag in de Randstad blijven wonen, maar niet midden in de drukte. Dus we gaan op zoek naar plaatsen nét buiten de drukte, maar nog wel op goede afstand van de steden. Met zo’n wensenlijst was dat een prettige bijkomstigheid, want jeetje, wat een bak geld moet je meenemen als we al die wensen zouden willen ín de Randstad!

 

Oriënteren op nieuwe woonplekken

We oriënteerde ons op mijn geboortegrond: Bodegraven, Gouda, Alpen a/d Rijn, Boskoop. Nooit gedacht dat ik daar ooit zou kijken om terug te gaan, maar de omgeving is fijn, lekker rustig en goed bereikbaar vanaf de steden.

 

Op huizenjacht!

Ik vind het heerlijk. Ik kan uren, nee, dágen huizen kijken! Al snel installeerde ik de www.funda.nl app. En ik was fanatiek: alle huizen kregen een sterren-rating en een omschrijving. 1 ster voor interessant, 3 sterren voor voldoet aan de gemiddelde eisen, 4 sterren voor voldoet aan de belangrijkste eisen en 5 sterren voor droomhuizen. In de omschrijving een checklist waar het wel en niet aan voldeed. Ja echt, een studie an sich. Maar zo heerlijk om al die woningen te zien en dagen te dromen over nieuwe indelingen en wat we allemaal wel niet kunnen verbouwen en doen om van de bouwval een droom paleis te maken.

 

Nieuwe plattegronden tekenen

Dagen ben ik aan het pennen geweest voor nieuwe plattegronden. De keuken hier, inloop douche daar… Die kleur op de wand, die lamp daar.. Ik zag ons er al helemaal wonen. Ieder huis wat maar een beetje voldeed kon omgetoverd worden tot droomhuis. Mijn vriend verklaarde mij voor gek. Een beetje gelijk heeft hij ook wel. Maar goed.

 

Razendsnelle huizemarkt

En wie wilt wonen in of rond de Randstad moet snel zijn. Misschien herken je dit voorbeeld wel:

 

Zondag avond 22:00uur: nieuwe woning gezien op Funda. Te gek! Bezichtiging aanvragen. YES!

Maandag ochtend 9:30uur: makelaar bellen om een afspraak te maken voor de bezichtiging (in cause ze m’n aanvraag van gister gemist hebben).

Ik: Graag zouden wij woning -vul 1 van 200 woningen in- willen bezichtigen.

Makelaar: Haha, ik kan je op de lijst zetten.

Ik: Uh? Oke, hoe lang is de lijst?

Makelaar: Je komt ongeveer op nummer 30.

Ik: O-kee. De woning staat er toch nog maar net op?

Makelaar: Ja.

 

Alternatief antwoord van de makelaar: Deze woning is al verkocht.

Ik: Maar hij staat er net 1 uur op.

Makelaar: Ja.

 

Woning bezichtigen

En een paar keer is het ons gelukt! We hebben meerdere woningen mogen bekijken.

Toen we naar de eerste bezichtiging reden was het zo spannend. We zaten in de auto ‘ik hoop echt dat het niets is, anders moeten we het kopen, het is zo’n gaaf huis!’. ‘Helaas’ was het in het echt net zo tof als op de foto, en waren we op slag verliefd. Zou toch bizar zijn, koop je direct het eerste huis wat je bekijkt. Ruim drie keer hebben we de woning bekeken, zelfs met een aannemer erbij. We waren in discussie met de verkopers, we hadden het voor 90% in onze handen. En dan hoor je ‘m al aankomen, dit gaat te voorspoedig… Komt ‘ie: Totdat we een belletje kregen van de makelaar dat er een andere koper had gemeld en die ons had overboden. Shit hé! Wij zaten al op onze max. en konden de strijd niet aan gaan… Jeetje wat deed dat een pijn. Daar heb ik wel een traantje over gelaten.

Achteraf niet heel erg, want de woning was eigenlijk net te klein voor ons. Maar het breekt mijn hard nog steeds.

 

We legde de huizenjacht even stil, maar al gouw pakte we die weer op (vooral door mijn enthousiasme). We bekeken nog meer woningen. Sommige vielen van ellende uit elkaar, andere onwijs mooi. We bekeken zelfs twee keer een grachtenpand in Gouda. Ik-was-verliefd. Maar wat een werk… Niet te doen.

Opnieuw besloten we de huizenjacht even op pauze te zetten.

 

Droomhuis gevonden?!

En toen… Op een mooie zondag avond dachten we ‘laten we weer eens kijken wat er is’. En daar was het dan hoor. We zagen de eerste foto, we lazen de eerste zin van de omschrijving en riepen ’VERKOCHT’! Het huis voldeed aan alle wensen, en nog meer. 3 slaapkamers, een zolder, een tuin met zon, losstaand kantoor, dubbele (!) garage… YES!

 

De bezichtiging

We gingen kijken met het idee ‘het moet wel enorm anders zijn in het echt dan op de foto’s wilt deze woning het niet zijn’. En het was exact hetzelfde. Wij waren zó blij. Voor de sier gingen we nog een tweede keer kijken, met in ons achterhoofd dat we het toch al wilde kopen. Ter plekke deden we een bod en een paar dagen later was het geaccepteerd. Zo onwerkelijk dat het dan eindelijk mocht gebeuren!

 

Dozen inpakken en verhuizen

Er leek geen einde te komen aan het wachten, maar nu is het dan zo ver. Maandag krijgen we de sleutel en zaterdag gaan we verhuizen. Dozen pakken en GAAN! Ik heb er zó veel zin in! Al moet ik er niet aan denken om mijn appartement in Amsterdam te verlaten. Maar goed, ik krijg er een prachtig jaren ’30 woning voor terug. En gelukkig is Amsterdam maar 20 minuten rijden.