Posted on

Noorse interieur inspiratie

Noorse interieur inspiratie

Afgelopen week ben ik voor Pure & Original naar Noorwegen geweest. Wat een prachtig land! Alsof ik regelrecht de mooiste inspiratie beelden in liep. Diepgroene bossen, ijsblauw water, hagelwitte sneeuw en felgekleurde houten huizen. Blijer kun je mij niet maken. 

Impressie van Noorwegen

Mijn trip begon op Gardermoen, het vliegveld van Oslo. Idar Stensvold, de Pure & Original vertegenwoordiger uit Noorwegen, kwam mij daar ophalen. Bepakt met een koffer, foto-rugzak en een lunch van Starbucks, de warme auto in. Op naar Lillehammer.

We reden over een slingerende weg, met aan de ene kant steile bergen en aan de andere kant een enorm meer. Halverwege maakten we een tussenstop in Gjøvik, de woonplaats van Idar. We namen een kijkje in zijn kantoor en bij de winkel van zijn vrouw Kristin. En wat een verschil, het kantoor van Idar voelt warm en authentiek. Met donkere kleuren en stoere, landelijke meubels. De winkel van Kirstin daarentegen, was veel moderner en meer in de Scandinavische designstijl. Ik vond het zo mooi om te zien hoe bij beide verf van Pure & Original is toegepast, terwijl het een wereld van verschil is. Bij beiden past het perfect!

Donkere kleuren

Na de tussenstop reden wij door naar onze bestemming: Lillehammer. Hier ontmoetten ik Hana Opsahl. Hana is bezig met een enorme verbouwing en verft haar hele appartement met Pure & Original. De muren, vloeren, kozijnen, stopcontacten, plafond, kasten: noem maar op.

De ruimtes zijn prachtig: hoge plafonds, dubbele deuren en enorm diepe kozijnen. En Hana heeft lef! Ze laat zien hoe prachtig het is om donkere kleuren te gebruiken. En nee, dat is helemaal niet donker of eng maar juist heel krachtig en warm!

Na deze drukke middag nam ik de trein van Lillehammer naar Oslo. 2,5 uur Langs de overzijde van het meer en langs de bossen. Niks mis mee… In Oslo aangekomen heb ik snel het hotel gezocht en ben lekker gaan eten. Een hectische maar onwijs leuke dag.

Stijlvolle kleur explosie

De volgende dag was ik al vroeg onderweg naar de fotoshoot met Dagny Thurmann-Moe. Samen met fotograaf Margaret M. de Lange en stylist Kirsten Visdal hebben we een prachtige binnenkijker geschoten.

Dagny heeft dit mooie appartement een complete make-over gegeven door alles een nieuwe kleur te geven. Geen wit, grijs of zwart te vinden, maar gele, blauwe en rode plafonds, een hele rode kamer inclusief rood plafond en boekenkast, een groen/blauwe keuken, dieppaarse lambrisering en ga maar door. Overal waar je kijkt zie je kleur. Het klinkt misschien als een kermis, maar het tegendeel is waar: het is onwijs chique en stijlvol.

Lichte kleuren

Op donderdag had ik een ontmoeting met Tone Kroken. Een super enthousiaste vrouw met een prachtig appartement. Ik mocht hier de hele dag fotograferen. Dit appartement was aan de overkant van de straat van het appartement waar ik gister was, maar zo anders!
Lichte kleuren, maar zeker ook kleur en donker. In Nederland denken we vaak ‘Scandinavisch, dat is wit en grijs’. Maar nee! In Denemarken zie je veel wit en grijs maar in Noorwegen houden ze van kleur. Niet minimalistisch, maar minimalistisch. Je vindt er zeker wel wit en grijs, maar bijna altijd in combinatie met kleur en donker. En ze zijn ook zeker niet bang om alleen maar kleur te gebruiken, zoals Dagny.
In de loop van de middag was ik klaar met fotograferen en plofte ik neer bij LITT, een gezellig barretje met heerlijke salades en suikervrije taart. Poeh wat een dagen. Ik stond voorlopig even niet meer op.

Oslo

Vrijdag was ik vrij: tijd om de stad te bekijken! En wow, wat is Oslo anders dan Amsterdam! Het leven gaat echt veel langzamer. Mensen hebben minder haast, ze wachten als iemand oversteekt, maken ruimte vrij in de tram en iedereen is zo aardig! Het centrum vond ik wat minder maar alles er omheen is zeker de moeite waard.

’s Ochtends vroeg ging ik op pad richting de rivier en omhoog door het park. Ik had niet echt een duidelijk plan, ik wilde vooral de stad in zijn diversiteit zien. Dus eerst omhoog, en dan langs de rivier omlaag. Ik liep door parken, straten met de mooiste kleurrijke huizen en kwam uiteindelijk uit bij Vulkan. Hier vond ik de Mathallen. Een grote fabriek waar allemaal kleine restaurantjes in gevestigd zijn, deze stond op mijn lijst om te bezoeken. Het is even lopen, maar de Mathallen is zeker een aanrader.
Aan de overkant van de straat vind je een van de mooiste straatjes van Oslo, naar mijn mening dan. De weg loopt stijl omhoog een berg op, langs deze straat staan allemaal kleine gekleurde houten huisjes. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Weer naar beneden, door het park bij Vulkan en op naar de winkel Kollekted By. Deze winkel is mij aangeraden door de stylist van woensdag, Kirsten, en ja, het is zeker een aanrader! Onderweg kwam ik een bord tegen wat er wel erg bekend uitzag. De verfwinkel Malia had een groot Pure & Original bord tegen het raam staan. Daar kan ik natuurlijk niet zomaar voorbijlopen, even naar binnen en een praatje maken.
Na Malia en Kollekted By gezien te hebben liep ik door richting het centrum, kopje thee meegepakt en opnieuw door langs de rivier. Uiteindelijk kwam ik uit bij het Opera House. Vanaf het dak bekeek ik de zonsondergang. Wat een plaatje… Er is geen beter moment om op het dak van het Opera House te staan dan wanneer je de zon ziet wegzakken achter de rijke gebouwen van Oslo.

Diverse architectuur

En dan zaterdag, de laatste ochtend! Ik moest natuurlijk nog wel even het paleis bekijken, dus snel in de tram en genieten van de laatste uren. Na het paleis nog even een kijkje nemen in de haven. Ik vind het zo fascinerend hoe veel verschillende bouwstijlen er te vinden zijn in één stad. De ene keer zie je alleen maar chique woningen in een soort van Franse stijl, dan weer ineens heel modern en tussendoor traditionele houten huizen. En overal kleur… Alle gebouwen zijn groen, roze, rood, blauw of een combinatie van verschillende kleuren. Sommige zijn ook wit, maar er is nooit een hele witte straat. En grijze baksteen zoals bij ons? Gelukkig niet. Hopelijk gaan wij op een dag ook al onze betonnen huizen een mooi kleurtje geven. Want aandacht geven, dat doen ze in Noorwegen aan alles. Alles ziet er netjes en schoon uit.
Na de lunch in de haven was het helaas al weer tijd om te vertrekken. Nog even mijn tassen ophalen bij het hotel en dan met de bus richting het vliegveld.

Een trip om nooit te vergeten, en zeker nog eens terug te keren. Heb jij een trip naar Oslo al op de planning staan? Dan raad ik je zeker aan om eens buiten het centrum te kijken. Volg de rivier omhoog, neem een kijkje bij de Mathallen en loop hier en daar eens een klein straatje in, je zult zien dat je op de mooiste plekjes uitkomt!

Benieuwd naar de projecten die ik heb bezocht? Hou dan de blog van Pure & Original in de gaten!