Posted on

Modern schakelmateriaal passend in jouw woonstijl

Modern schakelmateriaal passend in jouw woonstijl

Hoe vaak druk jij op het lichtknopje op een dag? Zeg eens eerlijk, past dat knopje eigenlijk wel in je interieur thuis?

Lelijk ouderwets schakelmateriaal

Veel huizen hebben nog de oude, standaard, off white, verkleurde, met afgeronde hoeken, enigsinds robuste lichtsakelaars. Komt je bekend voor? Of ben je nog éen van de gelukkige met écht oud schakelmateriaal zoals bakelieten knopjes? Let er dan wel op dat je even een elektricien moet uitnodigen 😉

 

Schakelmateriaal was vroeger een doorn in het oog. Je had nou eenmaal een lichtknopje nodig om de lamp aan te kunnen doen. Tegenwoordig zijn daar hele andere oplossingen voor!

 

Smart Home verlichting

Je kan Smart lampen in je armaturen draaien, zo hoef je nooit meer op het knopje te drukken. De lampen regel je dan namelijk via een app, met een automatische timer of met een afstandsbediening. Deze functie is er ook voor in het stopcontact. Zo kun je autmatisch een apparaat aan- of uitschakelen, of je plugt er een lamp in welke volledig geautomatiseerd aan- en uit schakelt.

 

Licht sensor

Je kunt er ook voor kiezen om verlichting aan te sluiten op een bewegingssensor. Zodra de sensor beweging detecteert zal hiermee direct de lamp geactiveerd worden. Vervolgens kun je zelf instellen hoelang de lamp moet blijven branden, bijvoorbeeld 30 seconden of 2 minuten. Dit is een handige optie voor een buitenlamp bij de schuur, verlichting op de overloop, in het toilet of in kasten.

 

Hypermodern schakelmateriaal

Als je nou wél een licht schakelaar wilt zijn daar gelukkig ook genoeg vernieuwende mogelijkheden voor. Want ja, soms wil je gewoon graag een schakelaar of een stopcontact, een dimmer of een bedieningspaneel, of alles bij elkaar. Er zijn steeds meer hypermoderne (hotel) opties beschikbaar. Denk aan bedieningspanelen met touch screen waarmee je zowel de lampen als de kachel, het zonnescherm en de gordijnen regelt.

 

Soorten schakelmateriaal

Grofweg bestaat schakelmateriaal uit 3 onderdelen: een inbouwdoos in de wand, het knopje op de wand en het raamwerk wat alles bij elkaar houdt en het geheel mooi afsluit.

 

De standaard optie van schakelmateriaal is vaak nog steeds wit of crème. Dat kan natuurlijk prima, maar er zijn ook andere opties. Kijk bijvoorbeeld eens naar matzwart, bronskleurig of glazen schakelmateriaal. Wil je het helemaal weg laten vallen? Schilder het dan mee in de kleur van de muur. Kies hiervoor bij voorkeur een stevige lakverf zo heb je zo min mogelijk kans op vinger afdrukken en krassen.

 

Combineren van schakelmateriaal in het interieur

Het is het mooiste om al het schakelmateriaal in één ruimte uit dezelfde serie te kiezen. Zo vormt het één geheel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het hele huis hetzelfde moet zijn. Je kan prima in de gang wat meer losgaan met een wat opvallender exemplaar en in de slaapkamer kiezen voor een kleur welke juist heel rustig wegvalt in het interieur.

 

Merken hebben vaak verschillende modellen en series in het assortiment. Zo heeft Peha schakelmateriaal een uitgebreid assortiment met o.a. basiselementen, inbouw- én opbouw elementen, en zelf spatwaterdicht schakelmateriaal.

 

Schakelmateriaal zelf vervangen

Inbouwdozen zijn altijd universeel, let er wel op dat de diepte verschillend kan zijn. Weet je niet zo goed waar je mee bezig bent? Laat het dan altijd aanleggen door een ervaren elektricien. Het schakelmateriaal aan de buitenkant van de wand vervangen is prima zelf te doen door iedere handige klusser. Het knopje tik je er vaak met een platte schroevendraaier eenvoudig af en met een paar kleine schroefjes haal je alles van de wand. Zo geef je in no-time de kamer een make-over!

 

Blog tot stand gekomen in samenwerking met elektrobode.nl