Posted on

Interieur advies voor de badkamer

Tips voor een sfeervolle badkamer

Maak van jouw badkamer een droombadkamer.

Klein, geen ramen, een onhandige indeling en tegels welke ineens stoppen midden op de muur. Een aantal voorbeelden waar veel mensen tegenaan lopen als het op de badkamer aankomt. Wat doe je daaraan? Hoe kan je de badkamer optisch vergroten een creëer je jouw droombadkamer?

De badkamer groter doen lijken

Is jouw badkamer niet zo ruim en wil je graag dat deze ruimtelijker aanvoelt? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

De ruimte optisch vergroten met kleur

Wees slim met het kleurgebruik. Kies een rustig kleurpallet waarin de wanden, vloer en het plafond in elkaar overlopen. Dat hoeft absoluut geen wit of grijs te zijn. Je kan ook kiezen voor een ton-sur-ton groen/blauw kleurpallet, of bijvoorbeeld warm beige/zand tonen met bruin en koper accenten.

Je kan ook de illusie van ruimte creëren door te spelen met kleuren en lijnen. Er bestaat ook behang voor in de badkamer, misschien is een trompe-l’oeil iets voor jou?

Pootjes en hoogte verschillen

Zet dingen óf massief op de grond waarbij ze bijvoorbeeld mee getegeld of gestukt worden, óf zorg dat ze hoog op poten staan of nog beter, aan de wand hangen. Zo ontstaat er letterlijk lucht. Onregelmatige lijnen brengen onrust met zich mee.  

Wandtegels en vloertegels

Rust en ruimte creëer je door contrast te verminderen. Kies voor zowel wanden als vloer dezelfde tegel. Je kan heel goed een vloer tegel op de wand gebruiken. Je kan echter geen wandtegel op de vloer leggen.

Maar je hoeft natuurlijk niet de hele badkamer verplicht te tegelen. In de douche is dat zeker aangeraden, maar in de rest van de badkamer hoeft dat niet. Een afwasbare muurverf of verf met een waterafstotende sealer kan ook een mooie oplossing zijn. Zo kan je ook eenvoudig variëren en misschien wat gedurfdere keuzes maken wat je met tegels minder snel zou doen wellicht.

Heb je al tegels op de wand en is het bijvoorbeeld een huurhuis waardoor je er niets aan mag doen? Misschien mag je ze wel schilderen met speciale tegelverf. Of geef de voegen een kek kleurtje met voegenfris of voegenverf. Of hervoeg als je in de stemming bent, er is ook gouden tegelvoeg voor de liefhebber.

Accenten aangeven in de badkamer

Je kan gaan voor monotoon en rust met een mooi ton-sur-ton pallet en alles heel zen. Maar, je kan er ook juist voor kiezen om het accent te leggen op een bepaald stuk in de badkamer, bijvoorbeeld op de douche. Ook het aanbrengen van een accent kan juist het gevoel van ruimte creëren. (Wat is daar om de hoek.. spannend!!)

Ruime douche

Een beklemmende douche met plakkend douchegordijn en een harde tik van de hete knop tegen je rug als je je omdraait. Dat is niet hoe de dag ontspannen begint of eindigt. Hoe dan wel?

Glazen douchewand

Transparante materialen hebben de gave dat je er doorheen kan kijken, daardoor lopen de zichtlijnen door en wordt de ruimte optisch vergroot. De kijkt niet tegen de douchecabine aan, je kijkt erdoorheen, zo een meter ver de douche in. En hoe minder oneffenheden je ziet, hoe rustiger het beeld is. Douchewanden zijn in honderdduizend verschillende maten, kleuren en transparanties verkrijgbaar. Dat maakt het eenvoudig om er zelf semi-maatwerk van te maken. Een glaswand van wand tot wand, van vloer tot plafond, heeft een enorm luxe uitstraling en belemmerd de zichtlijnen zo min mogelijk.

Inbouw douche vs opbouw douche

Een inbouw douche is een stukje duurder dan een opbouw douche maar opnieuw, hoe minder stoorzenders er zijn hoe rustiger en ruimer het oogt. En je stoot je er ook nog eens minder snel aan. Dus is je ruimte beperkt? Inbouw it is!

Twijfel je nog? Bedenk je even dat een opbouw douche een x aantal cm naar voren komt. Die ruimte gaat van je sta ruimte af, en wie houdt er nou niet van dansen onder de douche? Alle ruimte is nodig!

Glanzende of matte tegels

Op de vloer gebruik je eigenlijk altijd matte tegels in een badkamer. Matte tegels zijn namelijk goed antislip, dat is wel zo veilig. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen om in de douche uit te glijden over die mooie hoogglans tegels, of als je net de douche uit stapt. Ben je smoorverliefd geworden op een hoogglans tegel? Je kan ze ook laten coaten met een speciale antislip coating.

Op de wand kan je natuurlijk wel hoogglans tegels toepassen. Glans weerspiegeld licht en contouren en zorg daarvoor voor een extra ruimtelijk effect. Ook geeft een glanzende wandtegel die echte hotel-chique look welke erg populair is in badkamers. Mat daarentegen is een stuk stoerder en neutraler. Je kan er ook voor kiezen om verschillende tegels te combineren. Zowel in kleur als patroon, maar ook in glans en mat. Pas daarbij natuurlijk ook de kleur van je voeg en kit aan op de kleur van je tegel.

Blog tot stand gekomen in samenwerking met tegeldepot.nl