Posted on

Eye-catcher wand in de woonkamer

Een eyecatcher wand in de woonkamer

Een witte wand is rustig, clean, ruimtelijk en licht. Maar na 3 jaar vond ik het tijd voor wat nieuws. Ik hou van kleur! Daarom was het tijd voor een make-over.

Een effect wand passend in het geheel

Ik wilde niet ‘zomaar’ het wandje schilderen in een nieuwe kleur. Nee, het moest een echte eyecatcher worden, en daarnaast natuurlijk ook goed passen in de rest van het interieur.

De witte wand is een vrij klein wandje, ingesloten tussen twee deuren. De hele dag wordt er van deur A naar deur B gelopen. Het is dus echt een ‘langsloop’ muur. Aan de kant van de linker deur zit een wand in Classico krijtverf in de kleur Ashes. Een zachtgrijze tint. Aan de kant van de rechter deur zit eerst nog een heel klein stukje wit met wandplanken (TIP: deze zijn mee geschilderd met de wand!), daarnaast zit een wand van donkergroene kalkverf in Black Hills Fresco.

 

De kast

Opbergruimte, daar heb ik nooit genoeg van. Omdat deze wand nooit echt een doel had, behalve langslopen staat hier een vrij grote kast tegenaan. Het was oké, maar ik wil het graag anders. Het voelt zo propperig! Het is een klein rechthoekig wandje, met een vierkante blokkenkast ervoor met spulletjes erop. Mwa. Dat kan beter.

Nieuwe indeling voor ruimtelijk effect

Als eerste besloot ik de twee kast elementen niet op elkaar te zetten, maar naast elkaar. Door een horizontale lijn te creëren met de kasten oogt het wandje langer. Daarnaast is er minder gekropte ruimte aan de zijkanten waardoor het rustiger oogt. Én, dan zie je meer van de muur 😉 win win win.

Het werden 3 ritjes naar IKEA want ik vergeet altijd de helft. Maar dan heb je wel wat! Een paar nieuwe deurtjes, pootjes en vergeet vooral de scharnieren niet. Zucht.

Geometrische wandschildering

Zoals ik al vertelde hierboven wilde ik niet een standaard wandje schilderen maar wilde ik er echt wat bijzonders van maken. Doordat de witte wand nog een klein stukje doorloopt aan de rechter kant, en de wand aan de andere kant aan de woonkamer (er tegenover) ook wit is, wilde ik het wit niet helemaal weghalen.

Ik besloot om een kader te schilderen. Zo loopt het wit door en krijgt het een extra eyecatcher look doordat het een soort schilderijtje wordt. Het kader geeft de wand ook een soort 3D effect met extra diepte.

Marrakech Walls voor een bijzonder effect

Voor het wandje koos ik voor de verfsoort Marrakech Walls. De structuur in het kader geeft een fantastisch effect in combinatie met het krijtmatte, witte kader eromheen: de Tadelaktlook wordt door dit contrast extra geaccentueerd.

Natuurlijke kleuren

In mijn woning zijn allemaal natuurlijke kleuren toegepast. Denk aan donkergroen, donkerblauw, lichtgrijs en (nu iets minder) wit. De bank in de woonkamer is van donkergroen fluweel en de gordijnen van natuurlijk linnen. Ik wilde dus weer gaan voor een natuurlijke kleur. Deze zacht beige kleur (Sahara Dust) past hier perfect bij! Het is net wat warmer dan de gordijnen en geeft een heerlijk vrolijke sfeer aan de woonkamer.

Als ik nu naar een foto van het harde, kille wit kijk… Oh, wat een verschil zeg! Het voelt nu zo veel comfortabeler!

 

Marrakech Walls aanbrengen

Hoe ik deze onwijs toffe wand gemaakt heb? Lees mee!

 

Je hebt nodig:

  • WallPrim op kleur (deze had ik niet nodig omdat ik over Classico heen schilderde)
  • Marrakech Walls in je favo kleur
  • Een kwast of roller
  • Marrakech Walls spatel
  • Afplaktape

Stap 1. Afplakken

Ik begon met het afplakken van het kader. Even netjes meten en plakken maar.

TIP: plak de tape net iets naast de buitenkant van het streepje, zo verf je het streepje mee en zie je er achteraf niets meer van.

TIP: Wat je ook kan doen, is eerst met de verf van het kader (wit in dit geval) een randje over de wand (in het kader!) en over het tape schilderen. Dit laat je goed drogen en daarna schilder je er met de nieuwe kleur overheen. Dit voorkomt dat de nieuwe kleur onder de tape komt en vlekken buiten het kader maakt. Als er nu verf onder de tape zit dan is dat de witte verf en niet de nieuwe kleur.

Stap 2. Voorbereiden van de wand

Gewoonlijk schilder je de wand eerst met een laag WallPrim. Aangezien ik al Classico krijtverf op de wand had zitten welke ook van Pure & Original is, kon ik deze stap overslaan. Classico biedt namelijk net zo’n goede hechting als WallPrim doet.

Stap 3. Schilderen maar!

Nu kan het echte leuke werk beginnen. Zorg er wel voor dat het niet te warm is binnen (max. 25 graden), ik had in no time het zweet op m’n voorhoofd staan. Het is best een lekker sportief klusje.

Je zet de verf op met een kwast of roller. Ik koos voor de kwast omdat ik dat eigenlijk altijd doe. Ik heb een beetje een haat-liefde relatie met rollers, is iets persoonlijks. Ik kies altijd voor de kwast. Dan heb ik wat meer gevoel met de verf, ofiets.

TIP: zit er een stopcontact in de weg? Gewoon mee schilderen! Geloof mij, dat kan gewoon. Moet je niet de verf ín de gaatjes stoppen, beetje voorzichtigheid is geboden. Als je het even met beleid doet kan het prima.

Stap 4. Even wachten..

Je zet de verf vrij dik op. Het hoeft niet te druipen, maar dikker dan ‘normaal’.

Je zet een stuk op, laat het ietsjes drogen en bewerkt het vervolgens in je eigen patroon met de speciale spatel. De verf moet nog wel nat zijn als je het bewerkt! Droge verf is natuurlijk te hard om te spatelen. Hoe natter de verf is, hoe makkelijker deze spatelt, maar ook hoe minder nuances je krijgt. Wil je dus een vrij rustige wand met weinig structuur en nuances, spatel dan vrij snel na het opzetten. Wil je een wat drukkere wand, zoals ik graag wilde, laat de verf dan enkele minuten drogen.

Stap 5. Spatelen

Spatelen maar! Lange halen, kort en snel, rechtsom, linksom, it’s your game.

Je hoeft niet te duwen op de spatel. Gewoon in een hoek zetten en aaien. Zodra je een schrapend geluid hoort duw je te hard.

Stukje vergeten of niet tevreden met het resultaat? Zolang de verf nat is kun je deze blijven bewerken. Je zet gewoon wat extra verf bij door deze er met de kwast weer op de plek te zetten, of zet de verf met de kwast op de spatel en breng de extra verf aan met de spatel.

Stap 6. En door!

En door naar het volgende stuk. Hou het stuk wat je aan het spatelen bent goed in de gaten. Met name de randjes want deze drogen het snelst. Je moet het volgende stuk aanbrengen op natte randen. Een beetje snel spatelen is dus wel handig.

Je zet de stukken in de druiventros techniek op. Dit betekent dat je niet van boven naar beneden of van links naar rechts werkt, maar dat je in een hoek begint en dan wat omlaaggaat, dan wat ernaast, weer wat er onder, wat in het midden. En zo verder. Als je werkt in een vlekkerige vorm wat er uitziet als totaal geen structuur: You got it!

We willen dat het eindresultaat een overall mess-up wordt, dus dan willen we geen banen zien.

Stap 7. Drogen

Nu is het tijd om even wat drinken te pakken en het werk te bewonderen. Vergeet niet je kwast en spatel heel goed schoon te maken met water. Dit kun je mooi ondertussen doen.

Verwijder de tape als de verf licht gedroogd is maar nog niet helemaal droog is. Dat is gemiddeld binnen 0-30 minuten na het schilderen.

Stap 8. Afwerken voor extra nuances

Als je wilt kun je de verf de volgende dag nog ‘na-schrapen’ met een (schone!) spatel. Dit brengt nog extra nuances in de kleur. Ik heb gekozen om dit niet te doen want het huidige resultaat is exact wat ik wilde!

Je kan de wand ook licht opschuren om de tonen juist wat te verzachten. Heb ik ook niet gedaan J

Of, je zet een extra 2e laag Marrakech Walls op voor een nog voller en wolkeriger effect. Dit hoeft natuurlijk niet als je nu al tevreden bent.

Stap 9. Genieten

Ja, genieten hoort er ook bij. Zeker na zo’n metamorfose! Dat is eigenlijk het enige wat je bij deze stap hoeft te doen. Kijk en geniet. Voel de liefde van je werk, de dankbaarheid van de wand.