Posted on

Appartement verbouwen in Amsterdam

Appartement verbouwen in Amsterdam

Een jaar geleden had ik dan eindelijk een mooi appartement gevonden, niet ver van het centrum van Amsterdam. Het appartement was netjes maar miste sfeer en eigenheid. Alles was wit en leeg. Een leeg canvas: de droom van elke stylist! 


Rustige basis

Balans vind ik een van de belangrijkste kenmerken binnen een interieur. Ik creëerde samenhang in het gehele appartement door de keuze van terug komende natuurlijke materialen zoals: hout en linnen, accenten van koper, goud, donkerbruin en zwart. De basis kleuren werden: wit (Silk White), licht beige/grijs (Ashes) en verschillende tinten groen (Dark Forest en Poetic Blue). De slaapkamer keeg een blauwe wand (Steel Blue).

Door de combinatie van verschillende kleuren samen hebben ze elke keer weer een andere uitstraling.

Spachtelputz muren met kalkverf en krijtverf

In de keuken heb ik gekozen voor Pure & Original kalkverf Dark Forest en Classico krijtverf Silk White. Alle wanden zijn afgewerkt met Spachtelputz. Vooral de combinatie van Spachtelputz met kalkverf geeft een bijzonder effect. De kleur nuances zijn nu nóg meer aanwezig.

Voor een goede dekking heb ik de krijtverf als eerst met de roller aangebracht, de tweede laag met een blokkwast. De kalkverf is beide lagen opgezet met een blokkwast. Dit is een aardig klusje met alle spikkeltjes van de Spachtelputz maar dan heb je ook wel wat!

De wand tegenover het raam en de gehele keuken zijn geverfd in Silk White. Ik heb juist voor deze lichte kleur gekozen omdat hierdoor de keuken wegvalt in de muur en het licht weerkaatst waardoor de ruimte groter en lichter lijkt. Voor de wand hier tegen over heb ik gekozen voor Dark Forest. Deze wand loopt in de lengte van het appartement. Doordat de deur tussen de keuken en de woonkamer vaak open staat, en beide wanden doorlopend geverfd zijn in dezelfde kleur, maakt dit het appartement langer en ontstaat er samenhang tussen beide ruimtes.

De keuken is niet erg groot, maar doordat er veel ramen zijn komt er toch genoeg licht binnen dat de donker groene wand het niet klein en donker maakt. Hierbij is weer specifiek de keuze in combinatie met wit. Ook de keuze van de kleur van de keuken is bewust gemaakt: als de kleuren van de wanden andersom zouden zijn, de wand van de keuken groen, zou dit de keuken veel zwaarder maken. In een kleine ruimte is een wand met een raam een goede keuze om deze juist in een donkere of opvallende kleur te accentueren. De witte kozijnen en vensterbank geven de groene wand nog een extra oplichtend accent. Ook de licht grijze vloer werkt hier goed in mee.

Keuken renovatie

Er zat een klein, standaard keukentje in het appartement van 3 blokjes breed met fineer deurtjes en een blad van metaal. Deze oude keuken is behouden maar compleet van look veranderd! Met een aantal simpele stappen maak je gemakkelijk van een oude, gedateerde keuken een mooiere variant.

De complete keuken is iets naar voren geplaatst en aangevuld met 3 extra kastjes zodat de keuken iets langer werd en aansluit tegen de zijmuur. Hierdoor krijgt het meer body en luxe. De smalle en lange ruimte mocht best een wat grotere keuken hebben. Vervolgens zijn het blad, de spoelbak, kraan en handgreepjes verwijderd en is er een nieuw en dieper, houten blad op geplaatst.

Keuken en tegels schilderen

Na het verplaatsen van de keuken zijn de kastjes, deurtjes en tegels afgenomen met super ontvetter (Pure and Original, Reuzenreiniger/Super Cleaner) en geverfd met Pure & Original Omniprim. Hierna heb ik ze met een kwast geschilderd, door kris kras te verven ontstaat er structuur in de verf. Ik heb twee lagen Classico krijtverf in Silk White aangebracht en tot slot beschermd met Dead Flat Sealer. Zo zijn de kastjes, deurtjes en tegels gemakkelijk af te nemen met een doekje. De muur achter de keuken is ook geverfd met Classico krijtverf in Silk White.

Hierdoor valt de keuken weg in de muur: het zorgt voor een rustig geheel. De lichte kleur laat samen met de ramen, die hier het licht op spiegelen de keuken groter en lichter lijken. De houten handgreepjes passen weer mooi het houten werkblad en de houten tafel.

Whitewash met krijtverf

De tafel is in een whitewash gezet. Dit heb ik zelf gemaakt door de Classico Krijtverf (Silk White) te mengen met veel water en dit op te zetten met een draaiende beweging met een doek. Dit heb ik enkele lagen gedaan. De ene keer wat meer verf, dan weer uitsmeren met wat water.

Interieur tip

Durf te spelen met contrast! Dit geeft de ruimte sfeer en eigenheid. Wees ook niet te bang voor een grote keuken. Een grotere keuken kan de ruimte zelfs groter doen lijken! Als final touch: Verf zoveel mogelijk mee! Stopcontacten, licht schakelaars, kastjes etc. Hierdoor creëer je rust. Als het dan toch niet weg te werken is, zorg er dan voor dat het mooi is!