Posted on

Het kiezen van nieuwe raamdecoratie

Hoe kies je nieuwe raamdecoratie?

Het kiezen van nieuwe raamdecoratie, dat doe je niet zonder daar goed over na te denken.

Het kiezen van nieuwe raamdecoratie, dat doe je niet zonder daar goed over na te denken. Want het is een grote investering, best een gedoe én, over een paar maanden is het niet van ‘mwa, ik kies weer wat anders’. Nee, het blijft er echt wel een tijdje hangen. Het moet dus iets zijn wat goed aansluit bij het interieur. Iets wat een langere tijd mee kan, en misschien wel meerdere inrichtingen en verfkleuren kan weerstaan, hangt een beetje af hoe vaak je verandert in huis.

Basic raamdecoratie

Dan ligt een basic keuze voor de hand. Grijs en wit zijn nog steeds de meest gekozen kleuren in de raamdecoratie branche. Het past bij vrijwel alles, dus meerdere interieurs overleeft het waarschijnlijk wel, maar is het ook wat je écht wilt? Of is het misschien ook wel een beetje… saai? Uiteraard kan basic raamdecoratie zeker goed bij het interieur passen, maar laat het dan een bewuste keuze zijn en niet eentje vanuit ‘wat als..’.

Uitgesproken raamdecoratie

Het tegenovergestelde van basic is uitgesproken. BOLD! Ga voor maximaal met diepe tinten en zware stoffen. Dit kan een prachtige aanvulling zijn van een klassiek interieur, of juist een statement maken in een modern interieur. Maar misschien is dat toch iets te heftig en trendgevoelig?

Zachte raamdecoratie met warme kleuren

Gelukkig is er ook een middenweg. Redelijk neutraal maar toch nét even anders. Kies een zachte zandkleur, bruinig of een pastel. Het springt er niet uit zoals uitgesproken raamdecoratie dat doet, maar is zeker ook niet saai. Het is een sierlijke en mooie aanvulling in een rustig interieur. Het blend in, in het interieur zonder weg te vallen. Rustig en in balans.

Gordijnen in een kleurrijk interieur

Ons interieur is redelijk kleurrijk te noemen. Het plafond is wit, maar voor de rest hebben alle wanden een kleurtje gekregen. Ongeveer ¾ van de wanden hebben een warme zandtint, de deur is donkerbruin en er zijn 2 accent wanden: een kort wandje met een lever tint en een lange wand in terracotta rood. Verder zijn ongeveer de helft van de wanden effen van kleur en hebben twee wanden een structuur. Met zo veel verschillende kleuren en structuren in één ruimte, wat voor raamdecoratie kies je dan?

Vouwgordijnen, plisségordijnen, rolgordijnen of gewone gordijnen?

Aan de ene kant van de woonkamer hebben we twee ramen: één heel groot raam over bijna de hele breedte van de kamer en één smal hoog raam. Aan de andere kant van de kamer, bij de eettafel, hebben we een grote schuifpui over de gehele breedte. Het grote raam en de schuifpui zitten op de beige wanden, en het hoge raam zit op de leverkleurige wand.

Om er één geheel van te maken hebben we gekozen om de raamdecoratie in beide ruimtes mooi bij elkaar aan te laten sluiten. Maar wel wilde we dat beide ruimtes (woonkamer/eetkamer) wel hun eigen uitstraling behouden.

Woonkamer met chique sfeer

In de woonkamer wilde we graag een luxe, chique sfeer. Rijke stoffen en diepe tinten. Daarom hebben we gekozen voor vouwgordijnen in de zware stof Fuente van Pure & Original x Inside Blinds. Het vouwgordijn haalt zelfs de lengte van het grote raam! Zonder enige moeite gaat het nog op en neer, dit voelt zo luxe!

Alle raamdecoratie van Inside Blinds, en zelfs de vouwgordijnen, zijn aan te passen naar al je persoonlijke voorkeuren. Zo hebben wij gekozen voor baleinen aan de achterkant van de stof. Je kan ook kiezen voor baleinen in het midden, dan vallen de plooien platter op elkaar wat een meer moderne uitstraling heeft. Ook kan je nog kiezen hoe groot je de plooi wilt hebben, een enkele of een dubbele plooi. Hoe kleiner de plooi, hoe korter het pakket wordt, maar ook hoe meer het naar voren komt. Wij wilde graag een wat langere plooi welke mooi plat zou blijven, dus kozen we voor een dubbele plooi. Dan als laatste kan je zelfs nog de kleur van het koortje bepalen. Om het mooi weg te laten vallen kozen wij voor een transparante.

Eetkamer met luchtige, relaxte sfeer

In de eetkamer wilde we een meer luchtige, relaxte sfeer. Zie je het voor je: “zomer, de zon schijnt buiten en de schuifpui staat open. Er waait een zacht briesje en de gordijnen zwaaien zachtjes in de wind naar buiten.” Die sfeer wilde we neerzetten. Daarom zou een zware stof als in de woonkamer totaal niet passen in deze ruimte. Daarom kozen we voor een dunne linnenlook, de stof Rozzo van Pure & Original x Inside Blinds.

We konden kiezen uit verschillende ophang systemen, een plooi, wave, ringen, noem maar op. We wilde graag dat het gordijn mooi in het koofje zou passen en aan zou sluiten op de authentieke karakter van het huis. Daarom kozen we voor een klassieke dubbele plooi. Om de gordijnen rijker te laten plooien, zelfs als ze gesloten zijn, zijn ze extra breed gemaakt.

Kleur uitzoeken voor gordijnen

Voor de kleur hebben we besloten om voor eenheid te gaan. Doordat de stof én het type raamdecoratie verschillend is kiezen we dezelfde kleur voor alle ramen. Zo is het toch één geheel.

Omdat de meeste, en grootste, ramen op een lichte wand zitten hebben we gekozen om de raamdecoratie ook in een lichte kleur te nemen. Zo is het een mooi geheel met de wand. Het geeft de wand body zonder te veel op te vallen of te veel weg te vallen.

Deze kleur matched ook perfect bij de leverkleurige wand met het smalle raam. Daar heeft het meer contrast, dat geeft spanning!

De kleur die we gekozen hebben is de kleur North Sea Silt. Dit is een zandachtige tint met hint van roze. De warme tinten in de ruimte halen het roze in de gordijnen extra naar boven waardoor ze mooi warm kleuren. Deze kleur staat heel erg goed bij de wanden in Old Linen, de kleur is bijna gelijk, maar net iets dieper en rozer dan de wand. We hebben bewust gekozen voor nét een tintje donkerder dan de wand, zo heeft het nog een beetje contrast en valt het niet helemaal weg. We hebben namelijk ornamenten en koofjes waar de gordijnen in hangen, als ze dan te veel zouden wegvallen zou dat gek zijn. De koofjes leggen juist de nadruk op de raamdecoratie, dus dat wilde we wel intact houden. Je kan niet iets aan de ene kant laten opvallen, en tegelijkertijd datgeen laten wegvallen.