Serie – Raku

Raku keramiek

Gevormd door het vuur! Gladde glazuur met de bijzondere en karakteristieke zwarte craquelé. Één ding is zeker: het is altijd anders en altijd uniek.

Producten gestookt met de Raku stookwijze worden met 1.000 graden uit de oven gehaald en vervolgens super snel afgekoeld. Hierdoor breekt het glazuur en ontstaat het karakteristieke netwerk van zwarte scheurtjes. De zwarte kleur in de scheurtjes ontstaat doordat de objecten afkoelen in een ton met hout snippers. Door de extreme hitte vatten de snippers per direct vlam waardoor een bijzonder spektakel ontstaat. Dit laten we eventjes branden waarna de deksel op de ton gaat het het vuur dooft. De rook hecht zich aan de openstaande scheuren en dit geeft de zwarte kleur af.

Door de Raku stook techniek in combinatie met een rookton worden alle delen waar geen glazuur is aangebracht zwart. Transparante glazuur op witte klei geeft een witte afwerking, transparant glazuur op een rode klei een rode. Ook werken wij met diverse kleuren glazuur en andere afwerkingen, wat weer andere effecten geeft. 

Nieuw werk kan nog een rook geur hebben. Deze geur verdwijnt vanzelf. Wij doen ons uiterste best om alle items zo goed mogelijk schoon te poetsen, echter kan het zo zijn dat ze nog wat roet kunnen afgeven. Dit is niet erg, maar pas wel op met je kleding.

Items uit de Raku serie kunnen gebruikt worden voor voedsel, maar zijn, in verband met de craquelé, officieel hier niet voor geschikt. Het craquelé kan vocht door laten, zorg daarom bij een vaas altijd voor een waterdichte binnenvaas en zet je koffie mok op een onderzetter om kringen te voorkomen.

Oven bestendig

Producten uit deze serie zijn geschikt voor in de oven.

Handwas aangeraden

Producten uit deze serie raden wij aan met de hand af te wassen.

Magnetron bestendig

Producten uit deze serie zijn geschikt voor in de magnetron.