Floating

Floating

Tenmoku glazuur is een eeuwenoud glazuur op basis van ijzer. De diepe, glanzende tinten vangen het licht op een unieke manier waardoor je haast in de diepte kan rijken om de verschillende gelaagdheden van kleur aan te raken - variërend van zwart en roodbruin tot goud en blauw.

Tea Coffee cups with handle, grey purple Frosty Grey and white cream pink peach Peachy Cream glaze. Styling Selma Cool Styling Centraal

Wat is een Floating glazuur?

Floating glazuren staan bekend om hun prachtige kleurverschuivingen en vloeiende kleurovergangen waarbij meerdere lagen en/of chemische reacties zorgen voor een levendig en dynamisch oppervlak. De naam ‘floating’ verwijst naar hoe de verschillende kleurcomponenten tijdens de stook lijken te gaan zweven en zich op unieke manieren verdelen over het keramische item, de vorm hiervan is daarbij een belangrijk aspect voor het eindresultaat van een Floating glazuur.

Floating glazuren worden vaak toegepast in hoge temperatuur stoken van steengoed of porselein en zijn geliefd vanwege hun rijke, soms bijna kosmische patronen en kleurverlopen. Veel bekende Floating glazuren bevatten koperoxide, titanium en rutiel, wat zorgt voor opvallende blauw-, groen-, paars- en aardetinten met subtiele kristallijne effecten.

Zelf aan de slag met een Floating glazuur?

Wist je dat onze studio glazuren beschikbaar zijn voor Members? Wordt nu een member en ga zelf aan de slag met jouw kant-en-klare Floating glazuur.

Waarop zie je vaak een Tenmoku glazuur?

Door haar duurzaamheid en tijdloze uitstraling worden Tenmoku-glazuren vaak gebruikt voor:

  • Schalen –  de holle vorm zorgt er voor dat kleurvariaties volledig tot hun recht komen.
  • Decoratieve vazen – waarbij de vloeiende patronen bijdragen aan een dynamische uitstraling.
  • Koffiemokken en theekommen – voor een speels effect waar glazuur over randen vloeit.

Verschillende soorten Floating glazuur

Floating glazuren zijn altijd onvoorspelbaar, je weet nooit hoe het deze keer weer uit de oven gaat komen, dat maakt ze zo onwijs leuk om mee te werken! Dit zijn daarom ook glazuren welke sterk kunnen afwijken per batch, of zelfs per item.

Afhankelijk van de samenstelling en het bakproces kunnen de effecten variëren:

  • Diepblauwe en paarse kleurschakeringen – veroorzaakt door koper en kobaltoxides in combinatie met titanium of rutiel.
  • Lichtgevende randzones (halo-effecten) – ontstaan door de smeltende en stromende componenten in het glazuur, die zich naar de randen verplaatsen.
  • Kristallijne en gevlekte texturen – afhankelijk van de samenstelling kunnen titanium en rutiel subtiele kristallen of gevlekte patronen vormen.
  • Dynamische overgangen tussen mat en glanzend – afhankelijk van de baktemperatuur en glazuurdikte.

Hoe pas je een Floating glazuur toe?

Floating glazuren danken hun unieke uitstraling aan een complex samenspel van chemische reacties en bakomstandigheden.

  • Samenstelling en kleurontwikkeling – koperoxide en kobaltoxide – zorgen voor blauw- en paarstinten. Titaniumdioxide en rutiel – bevorderen kleurverschuivingen en kristallisatie. Hoge veldspaat- en silica-gehaltes zorgen voor een vloeiende, glasachtige afwerking.
  • Glazuurdikte en laagopbouw – dunne lagen geven subtiele kleurverschuivingen, terwijl dikke lagen meer dramatische effecten creëren. Het combineren van meerdere glazuren kan extra diepte geven maar kan ook gevaarlijk zijn, voordat je het weet loopt het glazuur van je pot af! 
  • Stooktechniek en atmosfeer – in oxidatie (elektrische oven) ontstaan vaak lichtere en transparantere effecten. In reductie (gas- of houtoven) kunnen diepere en meer gevarieerde kleurovergangen ontstaan.

Shop jouw favo item met Floating glazuur