Posted on

Kies de juiste bank voor jouw woning

Kies de juiste bank voor jouw woning

De grote meubels in een ruimte zijn veel bepalend voor de ervaring van de leefruimte. Zo bepaalt het type bank in de woonkamer of er een relaxte, moderne of klassieke sfeer hangt.

Bekleding van de bank

De bekleding van de bank is samen met de vorm het meest bepalend voor de uitstraling van de bank. Veel bank modellen zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen. Zo kun je de perfecte bank voor jouw interieur uitkiezen. Over het algemeen kun je kiezen uit twee uitvoering: stof of leer. Stoffen banken worden geïmpregneerd zodat deze langer mooi blijven, maar blijven toch altijd vlekgevoelig. Leer is daarentegen minder kwetsbaar maar je moet altijd opletten met scherpe dingen die kunnen krassen, zoals een spijkerbroek met rits op de kontzakken.

 

Bank met leren bekleding

Leer heeft verschillende uitstraling: strak leer in zwart of wit heeft een moderne uitstraling. Maar leer kan erg mooi verouderen waardoor het een klassieke uitstraling krijgt, vaak wordt dan gekozen voor een bruine variant.

 

Bank met stoffen bekleding

Er zijn hónderden soorten en kleuren stof om uit te kiezen voor een bank! Met patroon of zonder patroon, gemêleerd, grof geweven, fijn geweven, bouclé, fluweel, wit, grijs, beige, groen, blauw, okergeel. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er wel! Ga je een nieuwe bank uitkiezen? Vraag dan altijd eerst een staaltje op van de kleur waarin je geïnteresseerd bent en kijk hoe het staat in het huidige interieur.

 

Welke vorm bank kies je?

De vorm van de bank hangt vrijwel altijd af van de ruimte. In een grotere ruimte kun je immers een grotere bank kwijt. Daarnaast hangt het ook af met hoeveel mensen je gebruik wil maken van de bank en hóe je de bank wilt gebruiken. Heb je een actieve zithouding, of wil je lekker languit kunnen liggen? Deze elementen samen bepalen jouw voorkeuren, zodra je die op een rijtje hebt staan zal er waarschijnlijk al een aardig beeld vormen.

 

TIP: kijk goed naar de afmetingen en indeling van de ruimte bij het kiezen van een nieuwe bank. Een 2-persoons bank in een enorme ruimte is ook geen gezicht! En een 6-persoons bank in een doorsnee woning voelt ook al snel propperig.

 

1 of meerdere banken, en misschien een fauteuil?

Stel, je wilt met 5 mensen op de bank zitten. Je kijkt met elkaar een film maar je wilt ook rustig een boek kunnen lezen en met elkaar kletsen. Dan kan je met z’n allen op een rijtje gaan zitten maar dat is niet zo heel gezellig. Misschien is een fauteuil aan de andere kant van de salontafel dan een handigere opstelling.

Of wat dacht je van twee banken? Bijvoorbeeld één 2,5 persoons en één 3 persoons bank?

 

Een hoekbank

De ideale bank voor drukke huishoudens die met z’n allen willen bankhangen. Een hoekbank bestaat vaak uit twee losse banken welke onzichtbaar aan elkaar gekoppeld worden. Door dit systeem kun je de hoekbank vrijwel altijd net zo groot maken als je zelf wilt.

 

Bank met chaise longue

Dit is geen hoekbank maar heeft wel één uitstekende hoek, namelijk aan één kant een verlengde zitting waardoor je languit kan liggen. Dit deel heeft geen rugleuning waardoor het eigenlijk geen zit plek is maar je kan er natuurlijk wel zitten.

 

Een caise longue is origineel een kruising tussen een fauteuil en een bed. Een losstaand meubel waar je half op kan zitten/liggen. Een soort relax fauteuil. Tegenwoordig is het een veel gekozen optie voor een moderne bank.

 

Modulaire bank

Dit type bank is steeds meer in opkomst. Een modulaire bank bestaat uit losse modules waardoor je ieder type bank kunt samenstellen zoals je zelf wilt. Dit systeem is ideaal voor mensen die nog eens van inrichting willen veranderen. Vandaag een hoekbank, morgen 2 losse banken en overmorgen… Er zijn steeds meer opties te krijgen binnen het segment van modulaire banken. Denk aan hockers welke ook kunnen dienen als open ruimte in een lange bank, ronde hoeken waarmee je letterlijk de hoek om gaat en dus een (ronde) hoekbank de ‘andere’ kant op kunt maken. Je ziet ook steeds vaker banken welke vanaf verschillende kanten te gebruiken zijn. Zo zit je niet alleen naast elkaar, maar ook achter elkaar waarbij je de bank midden in de ruimte kan positioneren en vanaf de ene kant tv kan kijken en vanaf de andere kant van de tuin geniet.

 

Met een modulaire bank kun je ook heel goed spelen met kleur, je schaft de bank namelijk per module aan. Dus op zoek naar de ideale mix and match? Je stelt ‘m eenvoudig zelf samen.

 

Organisch gevormde bank

Banken met rondingen! Helemaal hip and happening. Op en top trendy en helemaal van nu: een bank met een curve. Prachtig midden in een grote ruimte want ja, hij past niet tegen de muur aan. En zeg nou eerlijk, een bank hoort ook eigenlijk niet tegen de muur hé.

 

Type zittingen en leuningen

De zitting en leuning van een bank verklappen al snel het gebruiksdoel van een zitmeubel. Heeft de bank een korte zit en vrij rechtop-rugleuning? Dan is het een meer actieve zithouding. Op deze bank lees je prettig een boek, of wacht je voor een afspraak.

 

Is de zitting dieper en de leuning in een schuinere hoek of vol van kussens? Dan zit je op een relax-meubel welke uitnodigt om onderuit te zitten of lekker te hangen. Ideaal voor een filmmarathon.  

 

Bank met of zonder onderstel

Een onderstel geeft een bank een meer luchtig en statig uiterlijk. Zo is een houten onderstel erg klassiek en een metalen onderstel meer modern, tijdloos of industrieel. Een bank zonder onderstel heeft een meer relaxte no-nonsense uitstraling. Het is maar net wat past in jouw interieur.

 

Blog tot stand gekomen in samenwerking met woonenzo.nl